Piloot krijgt celstraf na dodelijke crash: “Een ‘sorry’ volstond”

© blg

De Franse rechter gaf Norbert F. 18 maanden cel met uitstel en een boete van 20.000 euro voor de fatale botsing tussen twee vliegtuigjes net over de Belgische grens in 2010 waarbij Elke Vangampelaere (24) en Sam Jansseune (17) het leven lieten.

THIJS PATTYN

De Franse rechter veroordeelde amateurpiloot Norbert F. (76) uit De Panne gisteren tot een celstraf van 18 maanden met uitstel en een boete van 20.000 euro voor de onvrijwillige doodslag van jonge pilote Elke Vangampelaere (24) uit Oostende en haar passagier Sam Jansseune (17) uit Oostduinkerke. Volgens de rechtbank had hij schuld aan het fatale vliegtuigongeval op 2 oktober 2010 in het luchtruim boven het Franse Les Moëres door nalatigheid bij het besturen van zijn vliegtuig. Het openbaar ministerie had 2 jaar cel gevorderd terwijl Norbert F. de vrijspraak vroeg.

Annemie Lahousse, de moeder van Sam, zou graag verder gaan in haar rouwproces. “Deze zaak sleept al meer dan vijf jaar aan”, zegt ze. “Deze veroordeling was voor mij niet nodig, enkel het woord ‘sorry’ volstond. Wat mij diep raakt, is dat die man nooit een rouwkaart of een blijk van medeleven heeft getoond. Als hij niet schuldig is, hoeft hij zich toch niet te schamen? Het verlies van twee mensenlevens laat hem koud. Hij zit enkel in met de vergoeding van zijn oud vliegtuig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen