© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Verrast Kempenaar Wout Van Aert de favorieten op het BK Wielrennen?

Vandaag wordt het BK wielrennen gereden. In Lacs de l’Eau d’Heure, een parcours dat aanleunt bij dat van de Amstel Gold Race wordt er een opvolger gezocht voor Preben Van Hecke. Greg Van Avermaet is topfavoriet.

hc, dst

Het BK gaat van start om 11u45, rond 17u30 kennen we de winnaar. Volg het BK hier live van start tot finish.

Gilbert of Van Avermaet?

Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet staan vandaag opnieuw, maar vermoedelijk voor het laatst, als ploegmaats aan de start van een nationaal kampioenschap. En beiden willen ze winnen. Van Avermaet omdat hij een parcours op maat vindt en nog nooit Belgisch kampioen is geweest, Gilbert omdat hij een parcours op maat vindt en een bleek seizoen van kleur wil voorzien. Twee ploegmaats die vooral elkaar als grootste concurrent zien: het doet terugdenken aan de duels tussen Bernard Hinault en Greg Lemond in de Tour, of recenter nog tussen Sir Bradley Wiggins en Chris Froome.

© Photo News

De outsider

Niet iederéén heeft iets te verliezen op het BK. Eén renner heeft dit jaar al een Belgische titel en een wereldtitel op zak. Maar laat dat de ambities van veldrijder en outsider Wout van Aert niet temperen. Zondag kan de nog altijd maar 21-jarige Kempenaar die reputatie verder aanscherpen. Van Roger De Vlaeminck is het geleden dat een renner zowel in het veld als op de weg Belgisch kampioen werd, maar toen was dat niet in hetzelfde jaar. Of Van Aert in zijn voetsporen kan treden en meteen geschiedenis schrijven door in één en hetzelfde seizoen de dubbel te paken?

En Tom Boonen?

Etixx-Quick.Step staat zondag op het BK met tien renners aan de start. Een schril contrast met die andere Belgische WorldTourploeg, Lotto-Soudal, dat over 17 pionnen kan beschikken. “Het Belgisch kampioenschap is altijd een lastige koers voor ons. We zitten nu eenmaal in de numerieke minderheid in vergelijking met andere ploegen. Met slechts tien renners kan je op dit zware parcours de wedstrijd niet van begin tot einde dragen. Inspelen op de koersomstandigheden is de boodschap en de opdracht”, verduidelijkt teammanger Patrick Lefevere.

“Boonen werd wel ziek in aanloop naar het BK. Niet erg maar toch een kleine verkoudheid met ademhalingsmoeilijkheden tot gevolg. Niet prettig voor een renner. Afwachten hoe hij dit allemaal zal verteerd hebben.”

Het parcours

Het Parcours van het BK wielrennen wordt vergeleken met dat van Amstel Gold Race. “Een eerlijk parcours”, noemt bondscoach Kevin De Weert het rondje van ruim 15 kilometer langs Les Lacs de l’Eau d’Heure in zuidelijk België. “De winnaar zal geen toevalstreffer zijn. Of het moet al heel vreemd lopen met de vroege ontsnapping. Maar ik verwacht geen verrassing. De sterkste renners, en dus de grootste namen, zullen bovendrijven.”

“Met vijftien rondjes en drie hellingen per rondje kom je aan 45 hellingen. Dat is gemiddeld één helling per 5 kilometer. Plus: de hellingen zijn niet te lang. Maximaal 500 à 600 meter. Iets voor explosieve jongens. Helemaal zoals in de Amstel Gold Race.”

Voor het eerst oortjes

De ploegleiders kunnen voor het eerst in misschien wel tien jaar opnieuw communiceren met hun renners via de beruchte oortjes. Onder de vorige UCI-voorzitter Pat McQuaid werden communcatiemiddelen verboden tijdens o.a. een nationale titelstrijd. Het maakt dat ploegleiders zondag niet langer langs de kant van de weg moeten staan schreeuwen of met codes moeten werken. De reglementsverandering kan ingrijpend zijn in de koersontwikkeling van het kampioenschap. Het kan misschien wat langer duren vooraleer de juiste ontsnapping weg is. Voor bepaalde profs zal het de eerste keer zijn dat ze in een wegkampioenschap rechtstreeks instructies ontvangen. Ouderen als Boonen en Gilbert maakten dat wel al mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen