Direct naar artikelinhoud
Geweld tegen politie

Politievakbond wil vervolging voor ieder incident

Justitieminister Koen Geens (CD&V).Beeld BELGA

Justitieminister Koen Geens (CD&V) bekijkt vandaag de situatie. De politievakbond VSOA hoopt dat er strenger wordt vervolgd.

Vandaag zit Geens samen met onder andere de procureurs-generaal om het vervolgingsbeleid voor geweld tegen de politiediensten te bespreken. Politievakbond VSOA hoopt dat er een protocolakkoord komt "om iedereen die de politie raakt" te vervolgen. "Het is al jarenlang een moeilijke discussie, maar we hopen dat minister Geens de procureurs-generaal op één lijn kan krijgen", vertelt VSOA-vakbondsman Vincent Houssin.

"De helft van alle geweldsincidenten tegen politie wordt nu geseponeerd. En wanneer er wel vervolgd wordt, blijft het personeelslid dat slachtoffer werd vaak in de kou staan omdat het gerecht alleen de minimale vergoedingen toekent."

Houssin pleit voor een strikt vervolgingsbeleid. "Elk incident moet - afhankelijk van de zwaarwichtigheid - vervolgd worden. Een geldboete of een zware werkstraf en een schadevergoeding voor het slachtoffer, zijn familie en eventueel de politiezones wanneer zo iemand lange tijd out is. De straffeloosheid nu is een mes dat aan twee kanten snijdt: slachtoffers die opnieuw met geweld geconfronteerd worden zullen ofwel niet meer reageren of overreageren. Want wie zou geen twee keer nadenken als je al eens klappen kreeg?"

'Straffeloosheid is een mes dat aan twee kanten snijdt'
Vakbondsman Vincent Houssin

Al betekent een protocolakkoord volgens Houssin niet dat iedereen de cel ingaat. "Maar zoals het nu escaleert, moet je wel een signaal geven dat wie politie raakt sowieso vervolgd wordt."

Lees ook: Actieplan moet politie beschermen (+) en Hoe moet de politie reageren op geweld? (+)