© JHS

© jhs

© jhs

© jhs

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

China levert bouwpakket van deuren en bruggen af aan Deurganckdoksluis

Onder grote belangstelling is de Chinese Zhen Hua 15 maandagnamiddag afgemeerd met de deuren en bruggen voor de Deurganckdoksluis. Eenvoudig was dat niet.

Paul Verbraeken

Perfect op tijd verscheen de 224 meter lange Zhen Hua 15 op pinkstermaandag rond 13u ter hoogte van Doel, getrokken door de Antwerpse slepers Union Panda en Union Eagle en met assistentie van de Union Amber en de Multratug 16. Tientallen kijklustigen stonden in Doel en in Lillo op de oever. Al even stipt draaide de enorme sleep het Deurganckdok in om achteraan en schuin op de as van het dok eerst met twee ankers en dan met liefst tien 200 meter lange trossen middenin het dok vastgelegd te worden.

Uitgerekend dat laatste verliep zeer moeilijk. Pas rond 18u konden de beide loodsen - Yves Verspreet en Stéphane Braekmans - de brug verlaten. “Nooit gezien”, zei Yves Verspreet. “Met de deuren erbij is het schip 82 meter breed. Tegen de gewoonte in moesten de meertrossen van de wal aangevoerd worden, maar ze moesten eerst nog uitgepakt worden en eentje viel in het water in een knoop. Maar eind goed, al goed.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER