De nieuwe Usain Bolt is een meisje van 12 jaar. Ze loopt nu al bijna even snel als Kim Gevaert in haar topjaren

De Diamond League in Doha is de internationale aftrap van het atletiekseizoen 2017, dat vooral wordt gekenmerkt als het-jaar-waarin-Usain-Bolt-stopt. In Jamaica dromen ze al van een nieuwe atletieksensatie: Brianna Lyston van Class 4 van de Jamaicaanse jeugdkampioenschappen, 12 jaar en razendsnel.

Een atlete die in de laatste rechte lijn van de 200m zowat 50 meter voor de rest uitloopt en wint met een straatlengte voorsprong. Waar hebben we dat eerder gezien? Juist, bij het atletiekfenomeen Usain Bolt, de snelste man ter wereld. De tiener Usain Bolt liet de concurrentie al zijn hielen zien op de intussen befaamde schoolkampioenschappen in Jamaica, traditioneel in de hoofdstad Kingston. In het land waar heel wat jongens en meisjes gezegend zijn met de juiste sprintgenen zijn ze wel wat gewoon, maar de Jamaicanen trokken dus hun ogen open toen ze dit jaar Brianna Lyston zagen vlammen: 11.86 seconden op 100m en 23.72 seconden op 200m. Voor het eerst op de competitie waar al zoveel topatleten in de dop schitterden, loopt een meisje onder 13 seconden op 100m en onder 24 seconden op 200m. Ter vergelijking: het wereldrecord op 200m is 2,38 seconden sneller, het wereldrecord 100m is amper 1,43 seconden sneller, beide op naam van Florence Griffith-Joyner. En Kim Gevaert bijvoorbeeld liep als snelste Belgische vrouw 11.04 (100m) en 22.20 (200m) seconden. En voor de aardigheid: Usain Bolt won zijn eerste medaille op een 200-meterwedstrijd op dezelfde jeugdkampioenschappen in 2001, hij was toen veertien jaar en liet een chrono van 22.04 afklokken. Om maar te zeggen: het is verbluffend hoe snel Lyston loopt als 12-jarige.

En of ze op Jamaica in de wolken zijn met hun goudklompje. Floyd Green, Jamaicaans minister van Onderwijs, in de Jamaicaanse media: “Brianna Lyston, loopster van Class 4 van St. Jago, is uitzonderlijk. Ik voel dat we de komende jaren nog heel veel haar naam zullen scanderen.”

Maar is dat wel zo? “Ik heb ook de beelden van haar gezien, en als je weet hoe oud ze is, dan val je van bij wijze van spreken van je stoel”, zegt Rudi Diels, coach van Kim Ge­vaert en estafettecoach van de olympische Belgische kampioenes op de 4x100m. “Hoe snel zij nu al loopt, dat is uitzonderlijk, fenomenaal. Als je spreekt van een toptalent, wel, dit is een toptalent.”

In volle ontwikkeling

Dat zij de nieuwe Usain Bolt in wording is, dat is moeilijker te voorspellen. Lyston loopt nu elke dag van de week na de school. “Alles hangt af van hoe hard ze al traint en daar heb ik weinig zicht op. Als ze nu bijvoorbeeld al veel traint, is de kans op overbelasting en blessures groter. Doet ze dit met basistraining, en zit er nog rek op, mogen we mooie dingen van haar verwachten. Ook dan is er nog een maar: een meisje van die leeftijd is nog in volle ontwikkeling, het is de vraag hoe ze die ontwikkeling doorkomt.”

Keuze van de redactie