© BELGA

Tom Van Grieken stap dichter bij voorzitterschap VB

Tom Van Grieken is zaterdag door de partijraad van Vlaams Belang voorgedragen als kandidaat-voorzitter met 86 procent. Het congres moet hem op 19 oktober bevestigen.

Inke

Aftredend voorzitter Gerolf Annemans had twee kandidaturen binnengekregen, die van de 27-jarige Tom Van Grieken uit Mortsel en die van veteraan en ex-parlementslid Freddy Van Gaever (76). Hij had aangeboden om de partij tijdelijk uit de nood te helpen.

De partijraad gaf duidelijk de voorkeur aan de jongste kandidaat. Gerolf Annemans, die de vervroegde voorzittersverkiezingen uitlokte door zijn mandaat ter beschikking te stellen na de slechte verkiezingsuitslag van 25 mei, was tevreden met het verloop van de partijraad van zaterdag. “Wat zich vandaag voltrekt, had ik beoogd toen ik voorzitter werd”, zei hij. Gerolf Annemans had toen de verjonging van de partijleiding als één van zijn hoofddoelstellingen naar voren geschoven. “Hopelijk is dit de start van een nieuw Vlaams Belang dat in staat is om opnieuw verkiezingen te winnen”, zei hij.

Chris Janssens, die als ondervoorzitter een analyse maakte van de afgelopen verkiezingen en campagne, was geen kandidaat-voorzitter omdat hij voorrang gaf aan het fractievoorzitterschap in het Vlaams Parlement. “In het leven moet men soms moeilijke keuzes maken, maar dit was

er geen”, zei hij in reactie op de stemming in de partijraad. “Met Tom stellen we de leden van het Vlaams Belang en alle Vlamingen een frisse wind en een nieuw geluid voor. Hij heeft de combinatie van radicalisme en de ideale schoonzoon in zich. Hij is de geknipte man om de job tot een goed einde te brengen”, vond hij.

Tom Van Grieken is momenteel Vlaams Parlementslid, gemeenteraadslid in Mortsel en voorzitter van de VB Jongeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER