© GvA

Mechelse doggy bag op komst

Gemeenteraadslid Patrick Princen van Groen wil een Mechelse versie van de doggybag introduceren, waardoor u restjes op restaurant mee naar huis kan nemen. “Goed tegen voedselverspilling, om afval te verminderen en om de klant-, gezins- en kindvriendelijkheid van onze stad te verhogen”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

Het is ons waarschijnlijk allemaal al eens overkomen. U gaat iets eten op restaurant, het is lekker, maar u krijgt niet alles op. Meestal gaan die restjes dan rechtstreeks de vuilnisbak in. In de Verenigde Staten hebben ze daar een doggy bag voor, maar bij ons bestaat er over zo’n zak met restorestjes toch nog enige schroom.

M-meeneemdoos

“Om daar iets aan te doen, wil ik een oproep doen aan de stad en de Mechelaars om mee na te denken over de invoering van de M-meeneemdoos”, zegt raadslid Princen. Op eenvoudig verzoek zou u dan het eten dat overblijft op uw bord gewoon vlot mee naar huis kunnen nemen. Uit een recente 11.11.11-campagne bleek dat elke Europeaan 179 kilo voedsel verspilt.

“Ook de restaurantuitbater heeft er voordeel bij. Hij verzamelt zo heel wat minder afval en weet dat zijn kookkunst wordt gewaardeerd zonder dat het expliciet wordt gezegd. Voor jonge gezinnen is het een interessant gegeven, waardoor Mechelen Kinderstad er nog een troef bij krijgt”, legt Patrick Princen uit.

Horeca enthousiast

Volgens schepen van Economie Wim Jorissen (N-VA) reageert de horeca enthousiast. “Maar er is uiteraard nog een hele weg af te leggen. De kans is wel groot dat je over enkele maanden in een aantal Mechelse restaurants een meeneemdoosje mee naar huis krijgt”, zegt hij.

Princen nodigt de Mechelaars in afwachting uit om mee een originele naam te bedenken voor de Mechelse doggy bag. “Of een gouden tip voor de praktische uitwerking ervan. We kiezen zeker voor een doosje dat je kan composteren of recycleren in het papierafval.”

Tips? Mail dan naar mmeeneemdoos@gmail.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER