‘Eurolanden wilden IMF-rapport blokkeren’

© AFP

De landen binnen de eurozone hebben geprobeerd het IMF-rapport over de Griekse schulden te blokkeren. Dat melden ingewijden in Brussel vrijdag.

Het IMF-rapport werd donderdag wereldkundig gemaakt. Om de schuldenlast van Griekenland draaglijk te maken, zou het land de komende drie jaar nog zeker 36 miljard euro nodig hebben. Ook zou het land geholpen zijn met minder strenge voorwaarden voor uitstaande leningen, aldus het rapport. Volgens het IMF moet voor 30% van het Griekse bruto nationaal product (bnp) aan staatsschuld worden kwijtgescholden.

De totale financieringsbehoefte van Griekenland schatte het IMF voor de periode oktober 2015 tot en met eind 2018 op 50 miljard euro.

Volgens de Griekse premier Alexis Tsipras rechtvaardigt de IMF-analyse zijn beslissing om een steunpakket van de schuldeisers te weigeren als er geen schuldenverlichting komt. De overige eurolanden zijn echter tegen schuldafschrijving, omdat dit 'miljarden zou kosten'.

Achter de schermen zou al maanden zijn gesteggeld over het rapport, tussen het IMF en Brussel. Afgelopen woensdag zouden vertegenwoordigers van eurolanden tijdens een IMF-vergadering hebben geprobeerd de publicatie tegen te houden. Zij waren verrast door het voornemen van het IMF het rapport donderdag te publiceren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen