Direct naar artikelinhoud
NAVO

Trump geeft bondgenoten veeg uit de pan: "23 van de 28 NAVO-leden betalen niet genoeg"

VS-president haalt nog eens uit naar onderfinanciering defensiebondgenootschap

VS-president Donald Trump heeft zopas bij de inhuldiging van het 9/11 en Artikel 5-gedenkteken de aanwezige lidstaten op de vingers getikt omdat ze niet genoeg betalen. 'We moeten de achterstand inhalen, een absoluut minimum om te voldoen aan de dreigingen van vandaag'.

Trump sprak nadat hij zopas een gedenkteken inhuldigde dat bestaat uit een stuk verwrongen staal van de Twin Towers, die vernield werden op 9/11. Hij herinnerde aan de voortdurende terreurdreiging, zoals we eerder deze week de bloedige aanslag meemaakten in het Britse Manchester. Daarvoor vroeg hij een minuut stilte. De aanslag noemde hij 'barbaars' en de terroristen 'losers'. “Waar ze ook leven in onze samenlevingen, we moeten ze er uit sleuren en nooit meer binnen laten”, klonk het scherp.

Vervolgens drong hij bij zijn NAVO-bondgenoten aan om een grotere focus te leggen op terrorisme, maar ook op immigratie en dreigingen van Rusland, en dit op zowel Europa's oostelijke en zuidelijke flanken. Maar, dan moet iedereen wel een duit in het zakje doen.

“Ik ben al zeer direct geweest dat NAVO-lidstaten eindelijk hun aandeel moeten leveren en aan hun financiële verplichtingen moeten voldoen, maar, 23 van de 28 leden betalen nog altijd niét wat ze moeten betalen voor defensie. Dit is niet eerlijk voor mensen en belastingbetalers in de Verenigde Staten”, zei hij. “Over de laatste acht jaar hebben we meer aan defensie gespendeerd dan alle anderen samen. Had iedereen twee procent geïnvesteerd vorig jaar, dan hadden we nog eens 119 miljard dollar gehad voor onze verdediging en de financiering van NAVO-reserves. We moeten onze chronische onderfinanciering erkennen. Tegenover de huidige dreiging betalen we te weinig om te moderniseren, voor onze paraatheid en omvang van onze strijdkrachten. We moeten de achterstand halen. Dat is een absoluut minimum om de vreselijke dreigingen van vandaag het hoofd te bieden.”

President Trump verwees uiteindelijk wel voor het eerst sinds zijn verkiezing naar het VS-engagement voor Artikel 5, de basisregel van de alliantie waarbij iedereen te hulp schiet als een lid wordt aangevallen, al was dat wellicht niet zo expliciet als veel lidstaten hoopten.

“Dit stuk schroot”, wees hij naar het 9/11- en Artikel 5-monument, “herinnert ons niet alleen naar wat we verloren maar ook aan onze verbintenissen voor elkaar.” De Europese lidstaten schoten na 9/11 de VS militair bij in Afghanistan, en daar werd hij ook door NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan herinnerd. “Het is onze solidariteit die onze naties veilig houdt”, zei Stoltenberg.