Direct naar artikelinhoud

Franse minister Ferrand hielp zoon aan baantje - Macron en regering in verlegenheid

De Franse minister Richard Ferrand ligt onder vuur, omdat hij zijn zoon als parlementair assistent heeft ingehuurd. Ook heeft hij in 2011, als directeur van een zorgverzekeraar in Bretagne, een gebouw gehuurd van een onroerend goedbedrijf waarvan zijn vrouw directeur was.

Richard Ferrand.Beeld afp

Het gaat om oude en relatief kleine zaken. Toch brengen ze president Macron en zijn regering in verlegenheid, omdat Macron in de verkiezingscampagne fel van leer is getrokken tegen het nepotisme in de Franse politiek, in het bijzonder van zijn Republikeinse rivaal François Fillon, die zijn vrouw aan een spookbaan zou hebben geholpen. De eerste wet die onder Macron wordt ingediend betreft ook de 'moralisering' van het politieke leven: politici wordt voortaan verboden hun familieleden in te huren.

Het satirisch weekblad Le Canard Enchaîné onthulde deze week dat Richard Ferrand, als afgevaardigde voor de socialisten, van januari tot mei 2014 zijn zoon had ingehuurd, voor een totaalbedrag van 8704 euro. Dat was legaal, maar in de campagne hekelde Ferrand juist de gewoonte om familieleden aan een baantje te helpen.

In de campagne hekelde Ferrand juist de gewoonte om familieleden aan een baantje te helpen

Van 1998 tot 2012 was Ferrand directeur van de zorgverzekeraar Les Mutuelles de Bretagne. In 2011 huurde hij een gebouw van het bedrijf van zijn vrouw. Volgens Ferrand en de huidige directeur van de Mutuelles was er niets aan de hand met deze transactie. Het aanbod van het bedrijf van Ferrands vrouw was het goedkoopste. Bovendien was de transactie transparant: iedereen wist dat de vrouw van Ferrand de verhuurder was. 'Niets illegaals', zei de woordvoerder van de regering, die echter erkende dat de affaire 'slecht valt', omdat zij 'verdenking creëert in een klimaat van verdenking'.

De transactie was transparant: iedereen wist dat de vrouw van Ferrand de verhuurder was

In verlegenheid

Macron zelf wordt door de affaire in verlegenheid gebracht. Richard Ferrand is een van zijn belangrijkste getrouwen, een van de eerste socialisten die zijn zijde koos toen hij zijn beweging En Marche! oprichtte. Macron zal Ferrand niet snel laten vallen. Anderzijds worden er in juni parlementsverkiezingen gehouden die van levensbelang zijn voor het welslagen van Macrons presidentschap.

Zijn tegenstanders probeerden meteen gebruik te maken van de kwestie. Christian Jacob, campagneleider van de Republikeinen, riep Macron op 'schoonmaak te houden in de regering'. Marine Le Pen, zelf aangeklaagd wegens fraude met Europees geld, vond dat Ferrand moest aftreden. 'De affaires Fillon en Ferrand moeten absoluut op dezelfde manier worden behandeld', aldus Le Pen.

De affaires Fillon en Ferrand moeten absoluut op dezelfde manier worden behandeld
Marine Le Pen