Indringer NOS-studio droeg nepwapen en werkte alleen

Het pand van de Nederlandse publieke omroep NOS in Hilversum werd donderdagavond ontruimd nadat een gewapende man de studio binnendrong en zendtijd eiste. De politie kon hem identificeren als een 19-jarige Tarik Z. uit Pijnacker. De man bekende ondertussen alleen gehandeld te hebben en er geen hackers bij betrokken waren. Bovendien was het wapen dat hij droeg een nep, al was dat niet te zien. De man wordt vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris op verdenking van gijzeling en bedreiging.

sdv, dgs

Kort na de start van het NOS-journaal van acht uur werd de zending onderbroken 'i.v.m. omstandigheden', zo leest een banner. Een man met een wapen met een geluidsdemper drong de gebouwen in Hilversum binnen en eiste zendtijd. Volgens de NOS bleek dat wapen achteraf nep.

Het volledige NOS-gebouw werd ontruimd en de politie kwam massaal ter plaatse. Buiten het gebouw stonden zo'n 70 tot 80 mensen. Tussen 20.00 en 21.00 uur bleef de uitzending onderbroken met de boodschap 'even geduld aub'. Iets na 21 uur werd er opnieuw uitgezonden op NPO1, vanuit Den Haag. 'We hebben een heftig uur achter de rug', zei het nieuwsanker.

'Vlak voor de uitzending van acht uur kwam er een gewapende man de redactie opgelopen', vertelde NOS-journalist Martijn Bink na afloop. 'Hij eiste zendtijd op. Daarop hebben we hem naar een studio geleid die niet in gebruik was op dat moment. Daarna hebben we de politie gebeld en is het gebouw ontruimd. De portier heeft fantastisch werk geleverd door zo kalm te blijven en de man aan de praat te houden', zei NOS-journalist Martijn Bink na afloop.

De man had deze brief bij zich. Waarin hij beweert verschillende handlangers te hebben, en vraagt om hem naar studio 8 te brengen. Daaronder staat een tekst waarvan het de bedoeling lijkt te zijn geweest dat een van de NOS-journalisten hem live op televisie zou voorlezen. De volledige tekst kan hu hier nalezen.

'We waren voorbereid sinds Parijs'

De hoofd-officier van Justitie, Johan Bac, vertelde op een persconferentie dat het gaat om een 19-jarige man uit Pijnacker, geboren in Zoetermeer. De man zat donderdagavond op het politiebureau voor verhoor. Het hele gebouw werd doorzocht, maar van de bommen waarmee de man dreigde, werd geen spoor gevonden.

De burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, zei dat zijn stad voorbereid was sinds de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs. Er stond een speciaal media-team paraat, en er waren extra agenten beschikbaar. 'Dat blijkt ook uit de snelle interventie.' De burgemeester uitte ook nog eens zijn lof voor de portier van NOS.

'Intelligente jongeman'De jongeman, naar verluidt Tarik Z., blijkt een eerstejaarsstudent scheikunde aan de universiteit van Delft. Volgens studiegenoot Robin Tulp op het Nederlandse Radio 1 was hij 'een intelligente jongeman'. 'Hij had over alles wel een mening klaar, vooral politieke dingen. Het is iemand die goed over dingen nadacht.' De medestudent zag Tarik Z. drie, vier weken geleden voor het laatst.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De politie kon met een inval een einde maken aan de gijzeling zonder dat er slachtoffers vielen. De man gaf zich zonder verzet over zodra ze de studio binnenvielen. NOS-medewerken Martijn Bink kon deze beelden maken van de inval.

De Nederlandse krant De Telegraaf pakt morgen uit met deze voorpagina.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen