Fipronilschandaal: Eierprijs stijgt opnieuw

© BELGA

In Kruishoutem heeft de eierprijzencommissie de nationale richtprijs voor eieren met 2,5 procent laten stijgen. Voor kooi-eieren is de prijsstijging zelfs 5 procent. Dat wijst op een paniekreactie door het fipronilschandaal.

Vorige week besloot het overlegorgaan van producenten en handelaren nog om de prijs met 6 procent te doen stijgen, wat erop wees dat er vertrouwen was dat beschikbare Belgische eieren niet besmet waren met het giftige fipronil en dat de vraag uit het buitenland, vooral Duitsland en Nederland, zou blijven toenemen. De prijs van een Belgisch wit ei uit verrijkte kooi staat nu 42 procent hoger dan vorig jaar.

Kort na de prijsstijging vorige week meldde het federaal voedselagentschap FAVV dat de Europese drempel voor fipronil in ons land wel degelijk overschreden was, al had het betrokken lot de consument niet bereikt. Het vertrouwen in de Belgische voedselveiligheid liljkt dus niet geschaad. Ondertussen houdt de fipronilcrisis in Nederland wel aan, wat de vraag uit Duitsland - dat eieren traditioneel importeert - sterk doet stijgen. Na een eerste prijsstijging vorige week ging de nationale richtprijs vandaag opnieuw omhoog.

Angst voor eierschaarste

“Er is precies een paniekreactie bij de industrie. Voedingsproducenten hebben eieren nodig voor pasta, koekjes en andere producten. Maar er is veel angst dat er niet voldoende eieren op de markt zullen komen. De typische prijsstijging in augustus is er dit jaar extra vroeg”, zegt Geert Albers, die de producenten vertegenwoordigt. “De prijsstijging is goed nieuws, al kunnen niet alle producenten er van mee genieten.”

Het FAVV meldde gisteren dat 21 bedrijven nog steeds preventief geblokkeerd zijn wegens fipronil.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen