Zo houdt Tomorrowland rekening met terreurniveau drie in ons land

© Kioni Papadopoulos

In ons land geldt nog steeds terreurniveau 3 op een schaal van 4 van kracht. Daarom worden er op Tomorrowland, het populaire dancefestival dat vandaag gestart is in De Schorre in Boom, specifieke veiligheidsmaatregelen genomen.

lbo

“We moeten als samenleving leren te leven met de dreiging van terreur”, klinkt het bij de organisatie. “In de voorbije weken en maanden hebben we intensief samengezeten met de federale politie, de lokale autoriteiten en het ministerie van Binnenlandse Zaken,.... Er zullen extra veiligheidsmaatregelen zijn: naast de veiligheidsmaatregelen die dagelijks in het ganse land worden getroffen, zullen er voor Tomorrowland nog specifieke preventieve en reactieve maatregelen gelden.”

Samen met deze diensten volgt ook het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging) de situatie op de voet op. “Het beschikt momenteel niet over informatie die erop wijst dat het huidige algemene dreigingsniveau verhoogd dient te worden”

© DBA

Tijdens de twee weekends is de operationele leiding van de politie-inzet in handen van de Bestuurlijke Directeur-coördinator van de Federale Politie Antwerpen. Deze kan hierbij rekenen op ondersteuning van zowel federale als lokale politiediensten. “Alle organisatorische en veiligheidsaspecten werden op voorhand nauwgezet voorbereid in aanwezigheid van alle partners. Zo werden reeds verschillende vergaderingen georganiseerd waarbij het verkeersbeleid, de openbare orde, de dreigingsanalyse, de veiligheids- en voorzorgsmaatregelen en de medische hulpverlening werden besproken met de diverse partners.”

Omwille van veiligheidsredenen communiceert de organisatie niet over de exacte details van die maatregelen. Maar sowieso is de toegangscontrole tot Tomorrowland nog strenger geworden. Zo werden de festivalgangers gescreend en wordt er aan de ingangen met metaaldetectoren gewerkt.

“We vragen nu ook al aan iedereen om mee te werken door ieder verdacht voorwerp of handeling te melden.”

Afgebakende perimeter

Zowel de organisatie, de gemeentebesturen van Boom en Rumst, het parket van Antwerpen, de Federale Politie, de brandweer als de medische sector, staan klaar om alles op en rondom het festivalterrein vlot te laten verlopen. Om alles in goede banen te leiden en de overlast voor de bewoners naar best vermogen te beperken, wordt tijdens de festivaldagen een specifieke verkeersregeling ingevoerd en geldt een specifiek politiereglement voor de ruime buurt.

“Er wordt strikt toegezien op de naleving van het politiereglement. Binnen de afgebakende perimeter geldt een verbod op ambulante activiteiten en georganiseerde dansactiviteiten. Voor de taxi’s werd een specifieke regeling uitgewerkt. Taxi’s van taxichauffeurs die zich niet houden aan dit politiereglement kunnen in beslag genomen worden. En net zoals de afgelopen jaren geldt op Tomorrowland een nultolerantie op het bezit of gebruik van drugs: iemand die betrapt wordt vervolgd en mag het festivalterrein niet meer betreden.”

De brandweer en de medische diensten zorgen daarnaast ook door de inzet van extra middelen dat de dienst- en hulpverlening naar zowel de festivalgangers als naar de omwonenden verzekerd wordt en blijft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen