Regering wil label voor voedsel uit bezette gebieden

Johan Vande Lanotte© belga

De federale regering wil een label introduceren voor goederen afkomstig uit nederzettingen in de door Israël bezette gebieden. Dat schrijft De Morgen dinsdag. Met het label moet de consument bewust kunnen kiezen of hij fruit en andere producten uit die gebieden wil kopen.

jns

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zei recentelijk in de commissie Buitenlandse Zaken, na een vraag van Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen), dat hij niet langer bezwaren ziet om het label alleen in te voeren. Niet alle Europese landen zijn immers voor het label te vinden.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) kreeg zo groen licht. Hij bereidde al langer het label voor en pleegde ook overleg met de distributiesector en consumentenorganisaties.

Vandaag/dinsdag of ten laatste woensdag verschijnt op Vande Lanottes website de omzendbrief die zo’n label mogelijk maakt. Het label zal niet verplicht zijn, de warenhuizen hebben zelf de keuze. ‘Maar ik zie niet in waarom niet, het gaat louter om het informeren van de consument’, aldus de minister.

Winkelproducten uit Israël krijgen label

Ons land wil een label invoeren voor producten uit Israël. Daarmee wil men de consumenten erop wijzen dat ze met een product uit dat land te maken hebben, zegt aftredend minister van Consumenten Johan Vande Lanotte. De mensen moeten dan zelf beslissen of ze iets uit Israël willen kopen. Strenge controles op het label komen er niet. De supermarkten zijn alvast niet van plan het te gebruiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen