Wat Le Pen wil voor Frankrijk

Als ze op 7 mei, in de tweede ronde, voorbij Emmanuel Macron geraakt, overweegt Marine Le Pen de Frexit door te voeren. Maar dat is niet het enige punt op haar programma. Een kort overzicht.

rgo

Migratie

Ook al besliste het Front National de afgelopen jaren om het gamma van de partij te verbreden, migratie blijft zonder enige twijfel het belangrijkste thema. Marine Le Pen belooft de Franse grenzen in ere te herstellen. Op haar slotmeeting liet ze weten dat er zesduizend douaniers in dienst genomen zullen worden. Ze wil het migratiesaldo (immigratie minus emigratie) terugbrengen tot 10.000. Dat is een drastische vermindering, al is er discussie over hoeveel het saldo nu precies bedraagt. Tijdens de laatste dagen van de campagne beloofde ze meteen na haar start een tijdelijk moratorium op alle migratie, ook de legale, te zullen invoeren.

Economie

Le Pen wil de ‘priorité nationale’ in de grondwet inschrijven. Dat betekent dat Fransen voorrang krijgen op de arbeidsmarkt of op de huurmarkt. Ze stelt ook zware heffingen in het vooruitzicht op producten van bedrijven die Frankrijk verlaten hebben en op de aanwerving van buitenlandse werknemers. Verder staan er veel oud-linkse accenten in het programma van het FN. De pensioenleeftijd zal bijvoorbeeld teruggebracht worden naar 60 jaar. Dat soort standpunten zorgt er onder meer voor dat Le Pen, met grote voorsprong, het populairst is bij arbeiders.

Veiligheid

Als het FN het voor het zeggen krijgt, komen er 40.000 plaatsen bij in de Franse gevangenissen. Er zouden ook 15.000 extra agenten in dienst worden genomen. De dubbele nationaliteit wil ze afschaffen. Over een herinvoering van de doodstraf rept de partij niet meer.

Europa

Marine Le Pen wil dat haar land zijn ‘monetaire soevereniteit’ terugkrijgt, wat neerkomt op een terugkeer naar de Franse frank. Daarover wil ze een onderhandeling met Europa opstarten, net als over de herinvoering van de grenzen of het opzeggen van een aantal vrijhandelsakkoorden. Over het resultaat van die discussies wil ze de Fransen laten stemmen in een referendum. Als de gesprekken tegenvallen, zal ze pleiten voor een vertrek uit de Europese Unie. Verder wil Le Pen vertrekken uit het militaire commando van de Navo. De banden met het Rusland van Vladimir Poetin wil ze aanhalen.