Direct naar artikelinhoud
Franse verkiezingen

Franse media misnoegd: "Belgenmop bij elke verkiezing"

Franse media misnoegd: "Belgenmop bij elke verkiezing"

De RTBF berichtte deze namiddag als eerste over een exitpoll van de Franse presidentsverkiezingen. Dat tot frustratie van de Franse media, die moeten zwijgen tot alle stembureaus dicht zijn. "La blague belge continue", schampert Libération.

De Franse media zijn op verkiezingsdagen gebonden aan strenge regels, veel rigoureuzer dan de wetten in ons land. Zo moesten de Franse media vandaag in alle talen zwijgen over exitpolls, peilingen en voorlopige resultaten. Ook politiek commentaar is uit den boze. Het moest windstil blijven tot 20 uur, wanneer de laatste kiesbureaus sluiten.

Het addertje onder het gras: dat aloud gebruik geldt niet voor de Belgische media. En daar maakt de RTBF traditioneel handig gebruik van. De openbare omroep berichtte al om drie uur ’s middags een eerste keer over een exitpoll. Zonder bronvermelding, want ook wie de peiling afneemt gaat daarmee in de fout.

De Franse media worden er horendol van. Kwaliteitskrant Libération wijdde op haar website een artikel aan die ‘Belgenmop’ - over de verkiezingen zelf mochten ze toch niet schrijven. “De zoveelste episode van het feuilleton dat zich - minstens - om de vijf jaar afspeelt. De Belgenmop gaat verder."