Grootse verliezer Hamon (PS) erkent “historische afstraffing”

© AFP

De socialistische presidentskandidaat Benoît Hamon erkent dat de PS “een historische afstraffing” heeft gekegen van de Franse kiezer. Hamon zou, volgens exitpolls, nauwelijks 6,5% van de stemmen hebben gekregen. Hamon roept op om in de tweede ronde voor centrumkandidaat Emmanuel Macron te stemmen en niet voor de extreemrechtse Marine Le Pen. Hij verkiest “een politieke rivaal boven een vijand van de republiek”.

Minuten nadat de resultaten van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen bekendgemaakt werden, verscheen Benoît Hamon al op het podium om zijn nederlaag toe te geven. Hij had het over “een zware slag voor de socialisten”, maar ook over “een morele nederlaag voor het land”.

Toch klonk hij ook strijdvaardig. “Het socialisme is niet dood”, klonk het. Vervolgens riep hij op om het Front National van Marine Le Pen zo goed mogelijk te bestrijden, en wel door de stemmen op Emmanuel Macron. De socialistische premier Bernard Cazeneuve stuurde meteen dezelfde boodschap de wereld in. “Stem voor Macron om het fatale project van Marine Le Pen te dwarsbomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen