© REUTERS

Zo ziet het volgepropte programma van president Trump er vandaag uit

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn gevolg zijn vandaag/donderdag de hele dag druk in de weer met diplomatieke contacten op het allerhoogste niveau. Waar er gisteren, na de aankomst in Brussel, nog tijd was voor een onderhoudende babbel met ons koningspaar en enkele rustige uurtjes in de Amerikaanse ambassade, is dat vandaag allerminst het geval.

Belga

In de voormiddag gaat de president om 10u naar het Europagebouw voor een ontmoeting met de voorzitters van de Europese Commissie en het Parlement, Jean-Claude Juncker en Antonio Tajani. Ook de Europese president Donald Tusk en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid Frederica Mogherini nemen deel aan dat overleg. Trump en de Franse president Emmanuel Macron zonderen zich vanaf 12u af op de Amerikaanse ambassade voor een werklunch.

© BELGA

Vanaf 14.30u vindt dan de NAVO-top plaats. Trump huldigt er samen met 28 andere staatshoofden en regeringsleiders het nieuwe hoofdkwartier in Haren officieel in. De wereldleiders zullen er naar verwachting ook een hartig woordje spreken over de toekomst van het militaire bondgenootschap: Trump liet al meerdere keren verstaan dat de Europese lidstaten hun financiële bijdrage aan de NAVO moeten opdrijven, omdat de Amerikanen niet langer bereid zijn de hoofdmoot van de rekeningen te betalen. Om 17u volgt dan de huldiging van het nieuwe NAVO-gebouw, in aanwezigheid van Koning Filip.

© REUTERS

Voor first lady Melania, en de vele andere meegereisde partners van wereldleiders, is een apart programma voorzien. Zo bezoekt Melania 's morgens een kinderziekenhuis in Brussel, waarna ze samen met de andere first ladies een rondleiding krijgt in een boetiek van het luxueuze handtassenmerk Delvaux. Afsluiten doen de dames in het gezelschap van koningin Mathilde in de koninklijke serres van Laken.

© BELGA

Trump en zijn gevolg verlaten ons land donderdagavond rond 21 uur vanop de luchthaven in Melsbroek, voor een korte vlucht naar het Italiaanse Sicilië. Daar woont de president vrijdag een ontmoeting van de G7 bij.

De politie raadt automobilisten aan om zoveel mogelijk weg te blijven uit de hoofdstad en gebruik te maken van het openbaar vervoer. De omgeving van de NAVO wordt volledig verkeersvrij gemaakt, net als de buurt rond het Schumanplein, het Paleizenplein en de Waterloolaan. Daarnaast wordt ook een stuk van de Kleine Ring, tussen het Louizaplein en de Naamsepoort, bovengronds afgesloten. De Wetstraat, de Belliardstraat en de Hertogstraat zijn doorheen de dag mogelijk urenlang dicht voor het verkeer. De metro en treinen rijden volgens de politie normaal, bepaalde buslijnen kunnen wel worden omgeleid.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER