Wat deed terrorist Manchester vier dagen voor aanslag in Duitsland?

© AP

Vier dagen voor hij een zelfgemaakte bom liet ontploffen in de Manchester Arena was Salman Abedi nog in Duitsland. De vraag die de politie zich er stelt, is waarom.

Guy Stevens

Salman Abedi (22) liet maandagavond een bom ontploffen net na het optreden van popster Ariana Grande in de Manchester Arena. Daarbij kwamen 22 mensen - waaronder kinderen - om het leven en vielen vele tientallen gewonden.

Het onderzoek van de omstandigheden en de levenswandel van de dader doet de speurders denken dat hij mogelijk geen lone wolf was, zoals aanvankelijk werd gedacht, maar dat hij deel uitmaakt van een terreurnetwerk.

Düsseldorf

Nu uit vluchtgegevens is gebleken dat de dader vier dagen geleden nog vanuit Düsseldorf is teruggevlogen naar Manchester, zijn de zenuwen bij de Duitse politie hooggespannen. Want wat kwam Abedi er doen? Zou het netwerk vertakkingen hebben die tot in Duitsland reiken? Zijn er ook daar aanslagen op til? Op die vragen hopen de speurders op een of andere manier een antwoord te vinden.

Het was trouwens niet de eerste keer dat Abedi in Duitsland was. Hij reisde in 2015 al van Frankfurt am Main naar Groot-Brittannië. Hij volgde eerder ook al een paramilitaire opleiding in Syrië, zo deelde Scotland Yard aan de Duitse federale recherche BKA (Bundeskriminalamt) mee.

“Het is een nauw vervlochten wereld”, zei een deskundige van BKA aan het Duitse blad Focus. “We moeten uitzoeken of Abedi in Syrië mensen leerde kennen die hij nu in Noordrijn-Westfalen of Hessen ontmoette.”

Netwerk

Er doen al verscheidene scenario’s de ronde. Zo wordt de piste ernstig genomen dat Abedi er was om contact te onderhouden met een terreurnetwerk daar, logistieke training kreeg van hen en dat hij daar radicaliseerde. Ook mogelijk is dat de terroristen daar samenkwamen om de aandacht af te leiden van hun doelwit: Manchester.

Ook Anis Amri, de terrorist die slachtoffers maakte op de Kerstmarkt in Berlijn, komt uit de buurt van Düsseldorf. Of dat toeval is, wordt nog onderzocht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen