Geëmotioneerde paus woont Kruisweg bij in Colosseum

Paus Franciscus heeft samen met duizenden gelovigen op de avond van Goede Vrijdag de traditionele kruisweg bijgewoond in het Colosseum in Rome.

evrolix

De ceremonie stond dit jaar in het teken van de slachtoffers van economische uitbuiting en van dagelijkse slechte behandeling. De teksten van de Kruisweg waren dit jaar zeer sociaal en concreet. Giancarlo Maria Bregantini, de aartsbisschop van het Zuid-Italiaanse Campobasso, werd dit jaar door de paus gevraagd om de teksten te schrijven voor de Kruisweg. De Italiaan is gekend voor zijn moedige standpunten tegen de maffia en als groot voorvechter van werklozen en werknemers in precaire toestanden.

In de gebeden werden onder meer "het zware kruis van het werken" en "het gewicht van alle onrechtvaardigheden die de economische crisis en de sociale consequenties ervan veroorzaakt hebben" aan de kaak gesteld. De paus woonde net als vorig jaar hoog in het Colosseum de ceremonie bij. Onder hem de menigte, die door duizenden kaarsen verlicht werd. Groepjes van twee wisselden elkaar af om het kruis rond de site te dragen.

Tijdens de Kruisweg symboliseren veertien 'staties' de lijdensweg van Jezus. De ceremonie vindt elk jaar op de avond van Goede Vrijdag plaats, in de aanloop naar Pasen.

Belga Foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER