Ziekenfondsen vorderden onterecht miljoenen terug van patiënten

© BELGA

Honderden miljoenen hebben ziekenfondsen en hulpkassen de voorbije jaren onterecht teruggevorderd van mensen die erbij aangesloten zijn. ‘Ze zuigen hun zwakste leden leeg’, zegt Kamerlid Nadia Sminate (N-VA) in De Morgen.

Guy Stevens

Duizenden mensen die gebruik gemaakt hebben van een ziekte-uitkering, kregen de voorbije jaren plots een aangetekende brief in de bus. Er is te veel geld uitgekeerd, stond daarin te lezen. De ziekenfondsen vorderden dan ook de te hoge uitkering terug, in totaal goed voor honderden miljoenen.

Nochtans zijn patiënten sinds 1997 wettelijk beschermd door het sociaal handvest, waarin staat dat zij niet verantwoordelijk zijn voor vergissingen door de ziekenfondsen. Tijdens een hoorzitting in de Senaat gaf het Riziv vorig jaar toe dat elk jaar 20 tot 30 miljoen euro onterecht is teruggevorderd.

Veroordeeld

De werkwijze van de ziekenfondsen werd al twee keer veroordeeld door het Grondwettelijk Hof, nadat het Rekenhof in 2011 een vernietigende audit had gedaan. Allebei zijn ze het erover eens dat de sociaal zwakkeren in het bijzonder getroffen worden door de maatregel.

Ook Kamerlid Nadia Sminate (N-VA) vindt dat niet kunnen. ‘Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een ziekenfonds?’, zegt ze in De Morgen. Sminate lanceert meteen een oproep: iedereen die getroffen is, mag zich bij haar melden. Het Kamerlid zal dan, samen met de federale ombudsman, bemiddelen met de ziekenfondsen.

‘Hopeloos complex’

Een externe audit van de ziekenfondsen en de uitbetaling van de uitkeringen dringt zich ook op, vindt Sminate. ‘Het systeem is hopeloos complex’, zegt ze.

De ziekenfondsen zijn in 2012 gestopt met het terugvorderen en zeggen dat het geld wel degelijk teruggevloeid is naar het Riziv en naar de mensen. Waarom ze vijftien jaar onterecht het geld teruggevorderd hebben, wijten ze aan de onduidelijkheid. ‘Er is te weinig interesse voor sociaal recht, ook vanuit de praktijk. Daarom heeft het vijftien jaar geduurd voor het rechtgezet is.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen