Twaalf doden na lawine op Mount Everest

Minstens twaalf Nepalese sherpa's zijn vrijdagochtend omgekomen door een lawine op de flanken van Mount Everest. Dat heeft een functionaris van de reddingswerkers laten weten. De zoektocht naar mogelijke overlevenden is door de slechte weersomstandigheden afgeblazen. Hoeveel sherpa's vermist worden, is niet duidelijk. Zeven alpinisten werden gered.

mceulemans

Het gaat om het dodelijkste ongeval ooit op de hoogste berg ter wereld. De lawine is om 6.45 uur plaatselijke tijd toegeslagen, in een zone op 5.800 meter hoogte die 'popcorn field' genoemd wordt. Door dit ongeval wordt eens te meer duidelijk welke risico's de sherpa's nemen. Zij zorgen onder meer voor het transport van tenten en proviand en herstellen de touwen die buitenlandse alpinisten helpen om de top, op 8.848 meter hoogte, te bereiken.

Nooit eerder vielen zoveel doden op de flanken van de Mount Everest. In 1996 kwamen acht mensen om tijdens een beklimming. Daarover schreef de journalist en alpinist Jon Krakauer het boek 'Into thin air'. Sinds de eerste beklimming van de berg, in 1953 door Sir Edmund Hillary en zijn sherpa, Tenzing Norgay, zijn al meer dan 300 mensen omgekomen. Meer dan 4.000 anderen behaalden de top.

Belga, archieffoto Reuters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER