Direct naar artikelinhoud
Spanje

Onderzoek naar treinramp Santiago de Compostela heropend

Onderzoek naar treinramp Santiago de Compostela heropend

Het Spaanse Openbaar Ministerie heropent het onderzoek naar het treinongeluk dat drie jaar geleden bij Santiago de Compostela tachtig mensen het leven kostte. Nabestaanden en overlevenden hadden daarop aangedrongen omdat zij de machinist, die voor het ongeval is veroordeeld, niet als enige schuldige zien.

Vorig jaar sloot justitie het strafrechtelijk onderzoek af met de conclusie dat de machinist te hard had gereden en zo het ongeluk had veroorzaakt. Die slotsom was volgens de nabestaanden en overlevenden overhaast. Ook aan het veiligheidssysteem van de spoorwegen mankeerde van alles, houden zij vol.

Eerder had een onderzoeksrechter al bepaald dat de veiligheidssystemen op de hogesnelheidslijn zo gebrekkig waren dat reizigers een "onaanvaardbaar risico" liepen.

De trein vloog even buiten Santiago met 192 kilometer per uur uit de bocht. Op die plek mocht machinist Francisco José Garzon maximaal 80 kilometer per uur rijden. Naderhand verklaarde de machinist dat hij vlak voordat de trein ontspoorde aan de telefoon zat met een collega. 

Behalve tachtig doden vielen er ook 144 gewonden bij de treinramp.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie