Direct naar artikelinhoud
Wateroverlast

Onweer zet huizen onder water in Limburg, rampenplan afgekondigd in Riemst

De doortocht van het onweer zorgt vooral in Zuid-Limburg voor ernstige wateroverlast. In Diepenbeek zagen delen van het wegdek wit door de hagelbuien en in Heukelom kwamen enkele huizen onder water te staan. Riemst kreeg rond 19 uur af te rekenen met een wolkbreuk, het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd.

Ook dit weekend wordt het uitkijken voor hagel- en onweersbuien in ons land. In de aanvoer van vochtige en onstabiele lucht uit het zuiden ontstaan boven Frankrijk enkele stevige buien die over ons land trekken, mogelijk met zware windstoten en lokale wateroverlast.

Bewoners die in Riemst nood hadden aan zandzakjes of hulp bij het wegpompen van water kregen de raad de technische dienst van de gemeente te contacteren. De gemeente zelf schakelde extra ploegen in om de brandweer bijstand te verlenen. Onder meer de school in Kanne bij Riemst kreeg het hard te verduren. De turnzaal en de leslokalen liepen onder water. De deelgemeenten Vroenhoven en Kanne zijn het hardst getroffen.

Twitter bericht wordt geladen...

Kempenstraat in Diepenbeek.

Rampenplan

Burgemeester Mark Vos heeft ook het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, om zo alle beschikbare middelen en hulpdiensten te kunnen inzetten. Brandweer, politie en ploegen van de Technische Dienst verlenen bijstand aan de getroffen inwoners. Ook de civiele bescherming is onderweg, zo meldt de gemeente in een persbericht.

Inwoners die bijstand nodig hebben mogen contact opnemen met het nummer 0496 55 90 34, voor dringende hulp kan men terecht op het nummer 112. De gemeente adviseert de getroffen bewoners om de schade goed te documenteren en voldoende foto's te maken voor het opstellen van een schadedossier.

De Maastrichtersteenweg in deelgemeente Vroenhoven is afgesloten voor het verkeer. Inwoners die schade hebben geleden, krijgen de raad om zoveel mogelijk foto's te maken om later een schadedossier samen te stellen voor de verzekeringsmaatschappij.

In Hoeselt kwam een boom op de E313 terecht. Ruim een half uur later was de rijbaan richting Antwerpen weer vrijgemaakt. Het spoorverkeer tussen Namen en Ciney werd onderbroken omdat drie wissels onder water stonden ter hoogte van Assesse.

De 100-centrale in Hasselt heeft gisterenavond 345 oproepen te verwerken gekregen na het noodweer dat over het zuidoosten van Limburg trok. De 345 oproepen gingen over wateroverlast. Daarnaast waren er 13 meldingen voor het reinigen van het wegdek. Dat cijfer maakte Hugo Simons van de 100-centrale vandaag bekend.

Grendelbaan in Diepenbeek.

De onweerszone trekt vrij traag over het land en gaat gepaard met rukwinden tot 50 kilometer per uur. De buien kunnen aanhouden tot laat op de avond. Ook in de regio rond Brussel is het overigens uitkijken voor grote hagelstenen.

In Pepingen zorgde het onweer tussen 19 uur en 21 uur voor intense neerslag. Verschillende straten staan er blank doordat de hoger gelegen akkers het overvloedige regenwater niet tijdig konden slikken. In de laagst gelegen gebieden van de gemeente uit het Pajottenland staat er tot 50 centimeter water in de straten.

Twitter bericht wordt geladen...

Heidestraat in Diepenbeek.

In het weekend wisselvallig

Tijdens de nachtelijke uren neemt de dreiging af en krijgen we opnieuw opklaringen. In het binnenland behouden we een zwakke wind uit veranderlijke richtingen. Aan de kust kan het tijdelijk iets harder gaan waaien. Het kwik daalt naar minima van 10 tot 16 graden en nevel of mistbanken zijn niet uitgesloten.

Ook het weekend verloopt wisselvallig met kans op onweer. Morgenochtend begint op de meeste plaatsen droog. Enkel in het westen is er kans op een lokale bui. Het kwik stijgt tot 18 graden aan de kust, 21 graden in de Ardennen en tot 25 graden in het binnenland. Vanaf de middag komt er opnieuw een ontwikkeling van stapelwolken en onweersbuien op gang. Die leiden tijdens de late namiddag en avond voor onweersbuien die gepaard gaan met hagel. Vooral in het centrum en oosten van het land is de kans op stevige onweersbuien groot.

Tijdens de doortocht van de buien kunnen er rukwinden voorkomen tot 50 kilometer per uur en net zoals vandaag zullen de onweersbuien gestaag over het land trekken waardoor opnieuw kans bestaat op wateroverlast. De rest van de nacht blijft het wisselvallig en de temperaturen dalen tot minima van 12 graden. De wind waait daarbij vrij zwak uit noordelijke richtingen.

In het weekend wisselvallig
In het weekend wisselvallig

Zondag opnieuw intense onweersbuien

Zondag begint bewolkt en nevelachtig. In het westen en het centrum van het land blijft het zo goed als droog. In het zuidoosten is er nog kans op buien. Het wordt 18 graden aan zee, 16 in de Ardennen en 22 graden elders. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind die later uit noordwestelijke hoek zal waaien. De hele dag blijft het wisselend bewolkt en kunnen er onweersbuitjes voorkomen. Naar de avond toe worden die onweders vrij intens met opnieuw kans op wateroverlast en hagel. Vooral het centrum en oosten van het land moet zich voorbereiden op dit natuurgeweld.

Zondag opnieuw intense onweersbuien

Maandag wordt het zwaarbewolkt en nat, met lokaal onweer. Frisser bij maximaal 16 graden en een matige wind. Dinsdag is het eerst nog betrokken en regenachtig, maar het wordt snel droger met uiteindelijk ook opklaringen. De maxima schommelen rond 20 graden. Woensdag nog enkele buien, bij 22 graden.

Wie de actuele bliksemontladingen wil volgen, kan hier terecht.