Direct naar artikelinhoud
Oosterweel

Antwerpen op weg naar nieuw Oosterweel-referendum?

Antwerpen op weg naar nieuw Oosterweel-referendum?

De Vlaamse regering houdt vast aan de timing voor het indienen van de bouwaanvraag voor het Oosterweelproject. Dat blijkt uit het rapport van het Rekenhof over de tiende voortgangsrapportage over het Masterplan 2020 dat Belga kon inkijken. Daarmee komt een nieuwe volksraadpleging over het project in Antwerpen mogelijk opnieuw een stap dichterbij.

Eerder deze week had burgerbeweging Ringland nog een ultimatum aan de Vlaamse regering gesteld. Als er bij de bespreking van de nieuwe voortgangsrapportage geen positief signaal zou komen over een bijsturing van het huidige tracé voor de Oosterweelverbinding, dan zou Ringland meestappen in het verhaal van de nieuwe volksraadpleging die de actiegroepen Ademloos en stRaten-generaal overwegen.

Dat signaal lijkt er nu effectief niet te komen. De nieuwe stand van zaken, die Belga al kon inkijken, bevat weinig grote verschuivingen. Voor de werken op Linkeroever wordt gemikt op een vergunning in maart 2017, voor de Oosterweelverbinding zou dat augustus 2017 zijn.

Het is nog tot de bespreking van de rapportage volgende week in het Vlaams parlement wachten op de definitieve houding van de actiecomités.

Lees ook

Ringland stelt ultimatum aan Vlaamse regering om tracé bij te sturen

Oosterweel-soep wordt nog wat dikker

"Snelweg naar nieuwe volksraadpleging"

"Deze houding van de regering is een snelweg naar een nieuwe volksraadpleging", zegt ook Groen-parlementslid en Antwerps gemeenteraadslid Wouter Van Besien. Hij betreurt dat de timing voor het indienen van de bouwaanvraag wordt aangehouden. "De vraag van de actiegroepen om de bouwaanvraag nog even in te houden, wordt niet gehonoreerd. Ik vind dat zeer onverstandig. Er is een kans om met een beetje meer ruimte te geven aan de intendant, om tot consensus te komen. De Vlaamse regering kiest weerom voor het conflict", aldus Van Besien.

In het Rekenhof-rapport wordt ook verwezen naar het belang van het maatschappelijk draagvlak voor de plannen. Volgens Van Besien heeft de Vlaamse regering dat onvoldoende door. "Het antwoord van de Vlaamse regering is heel mager: een website, een twitteraccount, een info-avond. Enkel reële inspraak en voldoende ruimte voor de intendant zal het draagvlak kunnen verhogen", besluit de Groen-politicus.

'Er is een kans om met een beetje meer ruimte te geven aan de intendant, om tot consensus te komen. De Vlaamse regering kiest weerom voor het conflict'
Wouter Van Besien, Groen

Buiten de begroting? Neen, zegt Rekenhof

Het Rekenhof tikt de Vlaamse regering ook opnieuw op de vingers omdat ze het Oosterweelproject niet buiten de begroting mag houden.

De financiering van het project veranderde eerder van publiek-privaat naar publiek. Het project zal dus een impact hebben op de Vlaamse begroting. Maar de Vlaamse regering dringt er bij de Europese Commissie op aan de bouwkost voor de Oosterweel - jaarlijks zo'n half miljard euro - buiten de begroting te mogen houden. De regering argumenteert dat het gaat om een project met een grote maatschappelijke meerwaarde die zichzelf ook terugverdient (via de verwachte tolinkomsten).

"Geen reden om uit begroting te houden"

Maar bij gebrek aan een akkoord van Europa is er geen reden om die kosten uit de Vlaamse begroting te houden, zo stelt het Rekenhof. Dat betekent dan wel meteen dat het Oosterweelproject "het afgesproken begrotingstraject van de Vlaamse regering in het gedrang brengt". Toch moet de Vlaamse regering vasthouden aan dat traject "en dit afstemmen met de andere regeringen".

Van Besien leest in het Rekenhof-rapport het bewijs dat Europa niet akkoord is. "Europa is enkel akkoord voor vluchtelingen en uitzonderlijke maatregelen voor veiligheid buiten begroting te zetten, maar niet Oosterweel. Voorlopig is er dus nog geen euro voor de Oosterweel. Onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering verderdoet alsof er niets aan de hand is. Er is dringend nood aan een deugdelijke budgettaire strategie van de Vlaamse regering".

'Onbegrijpelijk dat de Vlaamse regering verderdoet alsof er niets aan de hand is'
Wouter Van Besien, Groen-fractieleider