Recordboete voor Google voor overtreden concurrentieregels

© AFP

De Europese Commissie heeft de Amerikaanse internetgigant Google dinsdag bedacht met een recordboete van liefst 2,42 miljard euro. Google wordt bestraft omdat het misbruik maakte van de dominante marktpositie van zijn zoekmachine om zijn online shoppingdienst Google Shopping een onrechtmatig voordeel te geven op de concurrenten.

De zoekmachine van Google is alom bekend. Negentig procent van alle zoekopdrachten in Europa gebeurt via Google. Het bedrijf startte in 2004 ook met een dienst waarop consumenten online producten en prijzen kunnen vergelijken. Die deed het oorspronkelijk niet zo goed, maar vanaf 2008 veranderde Google het geweer van schouder en begon zijn shoppingdienst systematisch een prominente plaats bij de zoekresultaten te geven.

Marktdominantie misbruikt

“De strategie van Google voor zijn vergelijkende shoppingdienst bestond er niet enkel in om consumenten aan te trekken door een beter product aan te bieden dan dat van de rivalen. Google misbruikte zijn marktdominantie als zoekmachine om zijn eigen vergelijkende shoppingdienst te promoten in de zoekresultaten, en om die van concurrenten te degraderen”, zo lichtte eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager toe.

Die strategie benadeelde volgens de Commissie andere aanbieders en consumenten en is in strijd met de Europese concurrentieregels. Na zeven jaar onderzoek bedenkt de concurrentiewaakhond Google nu met een recordboete van 2,42 miljard euro. Ze hield daarbij rekening met de duur en de ernst van de inbreuk. De hoogste boete tot dusver was voor Intel, dat in 2009 1,1 miljard euro moest ophoesten.

”Respectvol oneens”

Google betwist de beslissing. Het bedrijf overweegt naar het Europese Hof van Justitie te stappen.

“We zijn het respectvol oneens met de conclusies die vandaag bekendgemaakt zijn”, reageerde vicevoorzitter Kent Walker dinsdag op de aankondiging van de Europese Commissie. “We zullen de beslissing van de Commissie in detail bestuderen terwijl we een beroep overwegen, en we kijken ernaar uit om onze zaak verder te bepleiten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen