Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Arsenal verslaat Chelsea en wint dertiende Engelse beker

Arsenal verslaat Chelsea en wint dertiende Engelse beker

Tegen een vermoeid ogend Chelsea heeft Arsenal zaterdagavond de Engelse beker gewonnen. Op een broeierig Wembley wonnen The Gunners met 2-1 van de landskampioen. Het is de dertiende keer dat ze de FA Cup binnenhalen, de zevende keer onder Arsène Wenger. Dat zijn records.

Vanaf het eerste fluitsignaal van Anthony Taylor speelde Chelsea alsof het een week lang had gefeest. Spelers tackelden niet, bewogen niet en verspeelden ballen, zelfs de nijvere voetballer van het jaar N'Golo Kante. De enige die scherpte toonde, was manager Antonio Conte. Maar tevergeefs probeerde de Italiaan, die in zijn eerste jaar zo graag de dubbel had willen winnen, zijn ploeg vooruit te branden tegen de stadgenoot die met een verzwakte verdediging speelde.

In de vierde minuut nam Arsenal op controversiële wijze de voorsprong. Alexis Sanchez 'sloeg' een weggekopte voorzet terug richting het Chelsea-doel. The Blues wachtten op het fluitsignaal, maar dat kwam niet. Sanchez rende achter zijn eigen bal aan en scoorde eenvoudig. Na een kort overleg met zijn grensrechter, die had gevlagd, keurde Taylor de treffer goed. De 30.000 Arsenal-fans aan de zonnige kant van het stadion konden hun geluk niet geloven.

Wenger's team ging door.

Agressie

De ene aanval volgende op de andere. Een stifter van Mesut Ozil werd van de lijn gehaald, een inzet van Danny Welbeck raakte de paal en dezelfde Welbeck zag hoe Gary Cahill zijn schot uit het doel hield. Chelsea probeerde wat terug te doen, maar werd nooit echt gevaarlijk. Arsenal toonde een agressie die afgelopen seizoen amper te zien was geweest. Zelfs Ozil maakte tackles. De wedstrijd deed denken aan de 3-0 zege van Arsenal tegen Chelsea in de Premier League, lang geleden.

De voorsprong bleef tot slechts een doelpunt beperkt en na rust voerde Chelsea het tempo op. Diego Costa kreeg een ouderwetse woedeaanval (tot genoegen van de Chelsea-aanhang) en Arsenal-doelman David Ospina moest enkele reddingen verrichten. Op tweederde van de wedstrijd leek de strijd te zijn gestreden toen Victor Moses zich liet vallen in de zestienmeter. Chelsea-fans vroegen om een strafschop, maar hun middenvelder kreeg zijn tweede gele kaart.

Het was de vijfde keer in de geschiedenis dat een speler rood heeft gekregen in een bekerfinale.

Agressie

Des te groter was de verrassing dat Chelsea acht minuten later op gelijke hoogte kwam, dankzij een knappe actie van Costa. 'That's why we are champions,' klonk het vanuit het blauwe deel van Wembley. Maar die opschepperij duurde niet lang. De net ingevallen spits Oliver Giroud haalde de achterlijn, zette knap voor en zag dat Aaron Ramsey de 2-1 binnenkopte. En nog was Chelsea niet verslagen. Costa veroverde de bal op Per Mertesacker, maar Ospina hield zijn schot op wonderbaarlijke wijze tegen.

Traditioneel einde

Aan de andere kant kreeg Arsenal, gelukzalig counterend, de ene kans na andere. Zo raakte Ozil, de beste man van het veld, de paal. In blessuretijd leek Wenger zeker van zijn zaak te zijn en schonk Sanchez een publiekswissel, mogelijk de laatste keer dat de kleine spits in het rode shirt te bewonderen is geweest. Enkele momenten later floot Taylor af, tot grote vreugde van Noord-Londen (inclusief de aanwezige oppositieleider Jeremy Corbyn).

Een tegenvallend seizoen heeft voor Arsenal en Arsene Wenger een mooi - en inmiddels traditioneel - einde gekregen. Met een zege op Wembley, iets verderop in Noord-Londen. The Gunners hielden hun kruit lang droog.