Zeker 10 doden door lawines in de Alpen

In de Alpen heeft de hevige sneeuwval van de laatste dagen een hoge tol geëist. Door lawines zijn zeker tien mensen om het leven gekomen, vooral skiërs die buiten de pistes gegaan waren. Experts waarschuwen voor het risico op lawines in grote delen van de Alpen en in de Pyreneeën.
Afgesloten wegen in de buurt van Laruns in de Pyreneeën.

Negen toerskiërs waren op 2.200 meter hoogte buiten de piste op weg naar de top van de Zwitserse Vilan, een berg vlak bij de Oostenrijkse grens, toen sneeuw naar beneden kwam en de groep bedolf. Drie skiërs werden dood teruggevonden. De hulpdiensten vlogen vier andere skiërs naar ziekenhuizen. Twee van hen overleden daar aan hun verwondingen.

Bij twee andere lawines, in Berner Oberland, kwamen nog eens twee mannen om het leven. In Oostenrijk, meer bepaald in Damüls, zijn een man en een vrouw omgekomen nadat ze onder een lawine waren terecht gekomen.

In de Savoie, in de Franse Alpen, is een 68-jarige skileraar dood teruggevonden. Ook hij was buiten de pistes gaan skiën. Nog in de Savoie wordt ook nog gezocht naar twee vermisten: een 35-jarige Britse skiër en een 24-jarige wandelaar.

In het grootste deel van Zwitserland en Oostenrijk bestaat er een "aanzienlijk" risico op lawines, zeggen lawine-experts. Het risiconiveau bedraagt drie op een schaal van vijf. Dat wil zeggen dat er niet veel nodig is om een lawine te veroorzaken, zelfs een enkele skiër op een piste kan voldoende zijn.

In de Pyreneeën is de toestand zelfs nog erger. Daar is het risico op een aantal plaatsen 5, het hoogste niveau. Een aantal wintersportstations zijn er uit voorzorg zelfs gesloten. Door de hevige sneeval moeten de toeristen voorlopig ter plaatse blijven. Er wordt momenteel onderzocht of die mensen geëvacueerd kunnen worden, zegt de departementsvoorzitter.

Ook zo'n 7.000 gezinnen in de streek zitten zonder stroom omdat de elektriciteitskabels afknakten onder het gewicht van de sneeuw.

AP2012

Meest gelezen