Minister-president erkent Kontich als onroerend erfgoedgemeente

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft zeventien gemeenten de erkenning van onroerend erfgoedgemeente gegeven. Tot dat selecte kransje behoort ook de gemeente Kontich.

Bart Roggeman

De erkenning houdt in dat de gemeente een aantal bevoegdheden overneemt van het agentschap Onroerend Erfgoed, zoals het geven van advies bij sloopaanvragen of het behandelen van meldingen van archeologisch (voor)onderzoek. Burgemeester Bart Seldeslachts (N-VA) reageert opgetogen.

“In deze materie is de lokale binding van groot belang. Op lokaal vlak kan de waarde van erfgoed veel beter worden ingeschat. De erkenning is enerzijds een pluim waard voor onze administratie, maar is anderzijds zeker ook de verdienste van de erfgoedraad. We hebben hier een bloeiende erfgoedraad met een twintigtal vrijwilligers. Met intussen 33 adviezen is het de actiefste adviesraad in onze gemeente", zegt hij.

"De erkenning is eveneens een goede zaak voor een tweede dossier dat met streekvereniging Zuidrand is ingediend voor de oprichting van een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst. Daarvoor kunnen subsidies worden binnengehaald. Als de dienst wordt erkend, kunnen we een archeoloog of specialist bouwkundig erfgoed aan boord halen”, verkondigt Seldeslachts

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER