© Wim Hendrix

Gezien in Lotto Arena: Emeli Sandé, van kop tot teen een stem

Deze zomer staat Emeli Sandé samen met Robbie Williams op Werchter Boutique, maar gisteravond kwam de Schotse soulzangeres in de Lotto Arena alvast haar onlangs verschenen tweede cd voorstellen. Het werd een feestje waarbij nieuw werk en hits elkaar mooi in evenwicht hielden.

Bart Steenhaut

Sinds Sandé vijf jaar geleden debuteerde met Our Version Of Events groeide ze uit tot één van de meest succesvolle zangeressen uit de recente popgeschiedenis. De plaat voerde tien weken lang de Britse album charts aan, wisselde ruim één miljoen keer van eigenaar, en werd nadien bekroond met twee belangrijke Brit Awards: beste zangeres én album van het jaar. Ook nadien kon het niet op. Sandé stond op de affiche tijdens het openings- én slotgala van de Olympische Spelen, werkte samen met zowel David Guetta als Rudimental, en kreeg de Ivor Novello Award voor ‘Next To Me’, zowat de belangrijkste onderscheiding die je als songschrijver kan ontvangen.

© Wim Hendrix

Want niet te vergeten: naast haar eigen zangcarrière levert ze ook nummers aan Sugababes, Naughty Boy, Tinie Tempah, Leona Lewis en zelfs Susan Boyle. Kortom: het ging haar voor de wind. Maar na het succes en de platina platen volgde de ontnuchtering. In 2014 strandde – na amper een jaar - haar huwelijk, en op muzikaal vlak bleef het stil. Met Long Live The Angels maakt ze nu evenwel een fraaie comeback. De plaat klinkt uitgepuurder dan de voorganger, waardoor haar prachtige stem nog nadrukkelijker de aandacht trekt. Meer Tracy Chapman, minder Adele. Maar de nummers zelf staan nog steeds als een huis.

Lotto Arena

Dat merkte je ook in een tjokvolle Lotto Arena, waar een overwegend vrouwelijk publiek quasi elk woord meescandeerde alsof er prijzen mee te winnen waren. Opener ‘Selah’ zong ze nog samen met haar band achter een gordijn, maar vanaf ‘Heaven’ –de hit waarmee ze de doorbraak naar een groot publiek forceerde- werd het een rechttoe-rechtaanconcert, en stopte ze hart en ziel in haar performance. Daardoor viel het meteen minder op dat de muzikanten waarmee Sandé zichzelf omringd had tamelijk gezichtsloos stonden te spelen. Het podium zag er vrij eenvoudig uit: op de vloer het schaakbordmotief dat aan de hoes van haar nieuwe cd refereerde, en achteraan videoschermen waarop wat sfeerbeelden werden geprojecteerd. Een vluchtig wolkje hier, wat brandende kaarsjes daar… meer was het niet. En geen kledingswissels te bekennen.

© Wim Hendrix

In plaats daarvan grasduidende Sandé door het beste uit haar twee platen. Toegegeven: ’t is niet het type artieste dat buiten de lijntjes kleurt of gedurfde nieuwe paden bewandelt. Sandé trekt wél de kaart van de authenticiteit. Nummers als ‘Hurts’, ‘Highs & Lows’ en ‘Every Single Little Piece’ beschreven de wrakstukken van haar gestrande relatie, en schopten het stuk voor stuk tot uitschieters in de set. Ook knap: het samen met haar gitarist tot de naakte essentie gestripte ‘Beneath Your Beautiful’, waarbij ze de hele zaal even muisstil kreeg. Tijdens die ingetogen momenten – de pianoballad ‘Clown’ was een ander voorbeeld- slaagde ze erin om de Lotto Arena te doen krimpen tot een intieme huiskamer. Elders delfde Sandé samen met een driekoppig achtergrondkoor haar Zambiaanse roots op met fraaie acapellabreaks en ritmisch handgeklap. Tel daarbij nog een doorleefd ‘My Kind Of Love’ en het als toegift opgespaarde ‘Read All About it’ en je hield een knap optreden over waarbij de hits en het nieuwe materiaal elkaar perfect in evenwicht hielden.

Emeli Sandé komt zaterdag 8 juli naar Werchter Boutique, samen met Robbie Williams, Stan Van Samang, Marco Borsato en Erasure.

© Wim Hendrix

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER