‘Rechterhand’ van Erdogans tegenstander gearresteerd

© AFP

De Turkse autoriteiten hebben een belangrijke medewerker gearresteerd van de prediker Fethullah Gülen, de tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan die er door Turkije van wordt verdacht achter de mislukte staatsgreep van 15 juli te zitten.

De veiligheidskrachten hebben Hails Hanci gearresteerd in de provincie Tradbzon, in het noorden van het land. Volgens de bron is Hanci de “rechterhand” van Gülen en is hij verantwoordelijk voor geldtransfers naar de prediker, die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten. Hij was “klaarblijkelijk” twee dagen voor de mislukte coup het land binnengekomen.

De bron bevestigt ook dat een zoon van Akin Ozturk werd opgepakt. De vroegere chef van de luchtmacht Ozturk, die zelf ook werd gearresteerd, wordt beschouwd als een van de hoofdverdachten van de staatsgreep.

Eerder raakte ook al bekend dat de neef van Gülen werd gearresteerd in het kader van de couppoging door een deel van het leger. Turkije heeft daarnaast gevraagd aan de Verenigde Staten om Gülen zelf uit te leveren. De prediker zegt zelf niets met de mislukte staatsgreep te maken te hebben.

“Geen nood aan eenheid”

Ondertussen werden in de nasleep van couppoging al 13.000 verdachten in voorhechtenis geplaatst, onder wie 1.329 politieagenten, 8.831 militairen, 2.100 rechters en aanklagers en 689 burgers, aldus premier Binali Yildirim zaterdag. Meer dan 5.800 mensen werden al opgesloten in de gevangenis, onder wie 3.718 soldaten en 123 generaals. Door het uitroepen van de noodtoestand mogen verdachten dertig dagen worden vastgehouden zonder officiële aanklacht.

Persagentschap Dogan meldde zaterdag nog dat Kerime Kurmas, volgens sommige media de enige vrouwelijke gevechtspiloot in Turkije, werd opgepakt. Zij zou samen met twee anderen F-16’s boven Istanboel hebben bestuurd tijdens de poging tot staatsgreep.

De eerste minister verklaarde bovendien aan televisiezender A Haber dat de presidentiële garde ontbonden zal worden, omdat er momenteel en in de toekomt geen noodzaak meer is voor de eenheid. Minstens 283 van de 2.500 soldaten tellende militaire garde werden opgepakt omdat ze tijdens de staatsgreep mee de kantoren van staatstelevisiezender TRT waren binnengedrongen en een nieuwsanker gedwongen hadden om een verklaring voor te lezen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen