© rr

© rr

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vrijwilligers vervoeren ouderen in riksja door Antwerpen

Twee sportieve Antwerpenaren maken momenteel een fietstocht van Kopenhagen naar Antwerpen met twee nieuwe riksja-fietsen. “Daarmee willen we oudere Antwerpenaren opnieuw van de buitenwereld laten genieten”, zegt Stijn Wens van vrijwilligers-organisatie Fietsen Zonder Leeftijd.

christophe bell

Lieven Jacobs en Stijn Wens, twee sportieve veertigers uit het Antwerpse, vertrokken op 21 juli vanuit de Deense hoofdstad Kopenhagen met de fiets naar Antwerpen. Aan hun fiets hangt een riksja, een tweewielig karretje dat onder andere in Zuid-Oost-Azië als taxi gebruikt wordt. “In deze riksja’s willen we onze ouderen in Antwerpen rondrijden”, zegt Stijn Wens van vrijwilligersorganisatie Fietsen Zonder Leeftijd, de Vlaamse versie van Cycling Without Age. Die Deense vrijwilligersorganisatie rijdt al sinds 2013 met ouderen. Het interna­tionale project, dat met meer dan duizend vrijwilligers ondertussen al in 60 steden actief is, wil senioren opnieuw laten genieten van een fietstocht.

Contact met buitenwereld

Stijn Wens en Lieven Jacobs willen het project ook in Antwerpen opstarten. “Onze ouderen zijn hun hele leven actief geweest, maar worden nu wat minder mobiel. Dat wil nog niet zeggen dat zij de wind niet meer in hun haren mogen voelen. Met de uitbouw van dit vrijwilligersproject willen we hen opnieuw van de buitenlucht laten genieten”, zegt Wens.

Voor ouderen die zelf niet meer kunnen fietsen, maar wel nog graag de omgeving verkennen, is dit een ideaal project.

“In de rusthuizen worden de senioren goed verzorgd, maar we merken dat ze maar zelden buitenkomen. Met behulp van riksja’s en vrijwilligers kunnen zij opnieuw in contact treden met de buitenwereld.”

De organisatie werkt met vrijwillige ‘piloten’, die de senioren op sleeptouw nemen. Tijdens het fietsen kan worden gepraat en geluisterd, nieuwe dingen ontdekt of gewoon genoten. Door de slimme elektronische ondersteuning blijft het ook voor de chauffeur een aangename rit.

“De riksja, waarin plaats is voor twee personen, is een gemakkelijk transportmiddel”, meent Wens. Elke riksja heeft een uitklapbaar voetbankje en de mogelijkheid om bij regenweer een dakje open te schuiven.

Wie zo’n fiets met riksja in België laat afleveren, betaalt 5.000 euro. “Omdat we ze zelf zijn gaan halen, zijn onze fietsen goedkoper”, zegt Wens.

Op zondag 31 juli om 15 uur wordt het fietsende duo ontvangen door de senioren van woonzorgcentrum het Zand op Linkeroever. Daar zullen de eerste testritjes met ouderen en vrijwilligers plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER