© AP

Ethische commissie IAAF schorst voorzitter Keniaanse atletiekfederatie

De Ethische commissie van de Internationale Atletiekfederatie IAAF heeft drie bestuursleden van de Keniaanse Atletiekfederatie voorlopig geschorst “om de integriteit van de sport te bewaren”. Dat deelde de IAAF maandag mee. Het gaat om voorzitter Isaiah Kiplagat, vicevoorzitter David Okeyo, ook bestuurslid van de IAAF, en schatbewaarder Joseph Kinyua. Die laatste was eind augustus delegatieleider voor Kenia op de wereldkampioenschappen in Peking.

Tot nader order mogen de drie zowel hun functies bij de nationale als de internationale federatie niet uitoefenen. De schorsing geldt in eerste instantie voor 180 dagen en is het gevolg van een onderzoek dat de Ethische commissie doet naar klachten over “mogelijke ondermijning van het antidopingsysteem in Kenia en mogelijk misbruik van fondsen”. De commissie vindt het bovendien verdacht dat voorzitter Kiplagat de voorbije twee jaar twee gemotoriseerde voertuigen mocht ontvangen van de Qatarese atletiekfederatie.

Vorige week maandag hielden Keniaanse atleten een sit-in in het hoofdkwartier van hun federatie. Ze eisten het ontslag van een aantal bestuursleden en vroegen een strenger antidopingbeleid. Sinds 2012 liepen er 43 Keniaanse atleten tegen de dopinglamp.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer