Direct naar artikelinhoud

Ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok geliquideerd in Laren

Martin Kok is vannacht doodgeschoten in Laren, Noord-Holland. Dat heeft de politie vrijdagmiddag bevestigd. Hij werd gisteravond op de parkeerplaats bij seksclub Boccaccio doodgeschoten.

Misdaadverslaggever en ex-crimineel Martin KokBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Kok stond al langer op een dodenlijst, de politie had hem dat op 1 juli van dit jaar gemeld. Reden is een artikel dat Kok kort daarvoor op zijn site plaatste, over een groep criminelen die in verband wordt gebracht met liquidaties en pogingen daartoe. Kok was meerdere keren doelwit van een liquidatiepoging.

Ondanks die waarschuwing, ging Kok gewoon door met zijn werk als misdaadjournalist. In een interview met de Volkskrant zei hij daarover: 'Ik moet adrenaline hebben, ik ben niet voor niks een boef geweest. Daar voel ik me lekker bij: het leven moet een strijd zijn, dan voel je het leven.'

Lees ook:

'Ik huil weleens. Ik ben gewoon een mens' - Interview Misdaadjournalist Martin Kok

Vijf veroordelingen

Vijf veroordelingen had Martin Kok op zijn naam staan, variërend van afpersing tot tweemaal doodslag. En dan zijn er nog eens 'een stuk of honderd' misdrijven waarvoor hij niet is gepakt. Meer dan eenderde van zijn leven bracht hij door in de cel. Sinds een jaar of vier zei hij op het rechte pad te zijn. Voor zijn zoontje Jason.

De laatste jaren was hij nog steeds vaak in de rechtbank te vinden. Niet als verdachte, maar als journalist. Door zijn ervaringen aan beide zijden en zijn ongezouten aanpak werden zijn observaties door een groeiende groep interessant bevonden. Vlinderscrime.nl trekt ruim een miljoen bezoekers per maand. Vrijdagochtend was de site uit de lucht.

Een biografie en een misdaadserie zijn in de maak. En ondanks zijn 'broddelende' manier van praten - niet te verwarren met stotteren - was hij een vaak geziene gast in tv-shows.

Martin Kok van VlinderscrimeBeeld anp