71 Belgen kwamen dit jaar om in een woningbrand

In ons land vinden jaarlijks gemiddeld zo'n 20.000 woningbranden plaats waarvan een 60-tal met een dodelijke afloop, zo blijkt uit cijfers van de vzw Oscare uit Merksem die Radio 2 kon inkijken. Vorig jaar stierven 71 mensen in een woningbrand. Doden die hadden kunnen worden voorkomen, want veel Belgen hebben te weinig oog voor brandveiligheid. Zo hebben maar 4 op de 10 Vlaamse woningen een of verscheidene rookmelders hangen. Vaak zijn die nog eens niet of slecht onderhouden.

Woningbranden treffen vooral oudere slachtoffers, zo blijkt uit cijfers van de vzw Oscare, gekend voor zijn expertise op het vlak van brandwonden en zijn preventiecampagnes. Van de 71 woningbrandslachtoffers vorig jaar waren er 17 mannen en 17 vrouwen ouder dan 65. Maar ook in de categorie van 18 tot 64 jaar kwamen 24 mannen om, in vergelijking met 8 vrouwen. Er stierven ook vijf kinderen, toevallig allemaal meisjes.

De meeste slachtoffers vielen het afgelopen jaar in West-Vlaanderen en Henegouwen (beide 13), gevolgd door Antwerpen (10), Oost-Vlaanderen (9) en Limburg (7). De veiligste provincies op het vlak van woningbranden met een dodelijke afloop bleken Vlaams-Brabant (4), Waals-Brabant (2) en Brussel (1).

Nachtelijke branden het dodelijkst

Vooral nachtelijke woningbranden blijken dodelijk (27 slachtoffers tegenover 19 in de vroege ochtend). Overdag (10 doden) en bij valavond (15 doden) hebben woningbranden minder vaak fatale gevolgen, zo blijkt uit de cijfers. Waarschijnlijk worden ze dan sneller opgemerkt.

Te weinig rookmelders

Voor het opmerken van een brand zijn rookmelders cruciaal, maar niet elke Belg lijkt daar wakker van te liggen. Maar 4 op de 10 huishoudens in Vlaanderen hebben rookmelders geïnstalleerd, vaak worden die ook nog eens slecht of niet onderhouden.

Rookmelders zijn verplicht in huurwoningen maar die verplichting geldt niet voor woningen die door de eigenaar zelf bewoond worden. Bovendien heeft maar 15 procent van de Belgen een vluchtplan of oefenen ze een vluchtroute in geval van brand.

Tot slot nog dit. Er zijn dagen waarop er meer dodelijke woningbranden gebeuren. Vrijdag (15), zaterdag (10) en zondag (12) zijn gevaarlijke dagen, maar verrassend ook dinsdag (14). Op maandag gebeurden dit jaar maar 4 dodelijke woningbranden.

Belangrijke tips

Voor het voorkomen en een veilige afloop van een woningbrand zijn volgende tips cruciaal:

  • Plaats rookmelders in elke ruimte (behalve de keuken, badkamer en garage).
  • Test je rookmelders iedere eerste donderdag van de maand.
  • Wanneer de rookmelder afgaat, volg dan je vluchtplan en ga naar de afgesproken plaats buiten. Doe dit binnen de drie minuten.
  • Wanneer je veilig buiten bent, bel de hulpdiensten op 112.

Meer informatie vind je via #leefbrandveilig

 

Meest gelezen