Direct naar artikelinhoud

Dagen Zuid-Koreaanse president Park geteld: afzettingsprocedure kan beginnen

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye hoopt dat de politieke crisis in haar land snel is opgelost. Dat zei ze nadat het parlement vrijdag besloot om een afzettingsprocedure tegen haar te starten. Ook bood ze opnieuw haar excuses aan tijdens een bijeenkomst met haar ministers. Park zei verder dat ze het oordeel van de rechter rondom de procedure, die 180 dagen kan duren, af zal wachten.

Een demonstrant schreeuwt slogans voor een karikatuur van de Zuid-Koreaanse president Park.Beeld afp

Tijdens de uitvoering ervan heeft ze geen presidentiële volmachten meer. Premier Hwang Kyo-ahn zal voorlopig de presidentiële taken op zich nemen. Hij zei tijdens een kabinetsbijeenkomst dat hij zijn best zou doen om de stabiliteit in zijn land te bewaken.

Park Geun-hye is betrokken bij een corruptieschandaal en een meerderheid van de parlementariërs vindt dat zij niet langer te handhaven is. Het laatste woord is nu aan het constitutionele hof dat beslist of ze daadwerkelijk weg moet.

Het Zuid-Koreaanse parlement telt driehonderd leden. Voor het aannemen van de beslissende motie was een tweederdemeerderheid nodig. Het is voor de eerste keer dat in Zuid-Korea een democratisch president gedwongen moet verdwijnen. Volgens Zuid-Koreaanse media heeft Park Geun-hye onmiddellijk na de stemming haar kabinet bijeen geroepen.

Voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Seoul demonstreerden vrijdag voor de zoveelste keer boze burgers die vinden dat Park Geun-hye moet opstappen. De afgelopen zes weken kwamen telkens weer honderdduizenden mensen in Seoul en in andere plaatsen bijeen om te demonstreren tegen de president.

Zuid-Koreaanse demonstranten protesteren in Seoul.Beeld afp

Lange periode van onzekerheid

De president ligt al weken onder vuur, omdat ze een oude vriendin en dochter van een sekteleider, Choi Soon-sil, invloed heeft gegeven op regeringszaken. De openbare aanklager verdenkt de president er ook van dat ze samen met Choi bedrijven heeft gedwongen miljoenen te 'doneren' aan twee vage stichtingen.

Met een president die vleugellam is geworden, zal Zuid-Korea een lange periode van onzekerheid tegemoet gaan. De afgelopen weken gaven al een indruk van de gevolgen. Waar de Japanse premier Abe zich met een golfclub naar New York spoedde om Donald Trump voor zich te winnen, sloot Park zich wekenlang op in het Blauwe Huis. Ook miste de president een economische top met 21 landen in Peru. Nadien bleek dat haar plaatsvervanger, scheidend premier Hwang Kyo-ahn, geen enkele ontmoeting met andere leiders had gehad.

Volgens sommige Koreaanse economen is de politieke impasse ook schadelijk voor de toch al kwakkelende economie in Zuid-Korea. Bedrijven zouden hun investeringen uitstellen en het consumentenvertrouwen zit in een dip.

Belangrijker wellicht is dat het vertrouwen in de democratie op de proef wordt gesteld. Daarbij is de verdenking van corruptie nog niet eens het belangrijkste. Sinds 1987 is vrijwel elke Zuid-Koreaanse president of zijn familie op een bepaald moment betrapt op belangenverstrengeling of erger. Voor veel Koreanen is het moeilijker te verteren dat hun rechtstreeks gekozen president in een moderne democratie onder invloed staat van een schimmige buitenstaander.

President Park Geun-hye.Beeld reuters
Demonstranten in Seoul.Beeld epa