Direct naar artikelinhoud

Sheryl Sandberg: Facebook-nepnieuws hielp Trump niet

Facebook-topvrouw Sheryl Sandberg heeft donderdag in een interview ontkend dat nepnieuws Donald Trump aan de overwinning heeft geholpen. Er is veel kritiek op Facebook omdat het niks tegen de verspreiding van nepnieuws op het eigen netwerk heeft gedaan, waardoor de Amerikaanse verkiezingen zouden zijn beïnvloed.

Sheryl Sandberg.Beeld ap

Zo'n 66 procent van de Amerikaanse Facebookers leest wel eens nieuws via het sociale netwerk, dat in de aanloop naar de presidentsverkiezingen  zeer bepalend was in de nieuwsvoorziening. En daarmee ook de meningsvorming.

In een interview met NBC zegt Sandberg dat de verspreiding van desinformatie niet doorslaggevend is geweest in de uitkomst van de verkiezingen. Ze gaf wel aan dat Facebook onderzoekt hoe nepnieuws van echt nieuws onderscheiden kan worden. 'We doen wat we kunnen om duidelijker te maken wat een hoax is.' Volgens Sandberg is er nog veel werk te doen.

Eerder liet Facebook-directeur Mark Zuckerberg al weten dat er actie wordt ondernomen, onder meer door het makkelijker te maken om nepberichten te rapporteren. In het interview zei Sandberg dat de Amerikaanse verkiezingen het belangrijkste gepreksonderwerp waren op Facebook in 2016. 'Mensen willen geen nepnieuws in hun tijdlijn en wij willen dat ook niet.'

Pizzeria

Voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton heeft donderdag gewaarschuwd voor de gevaren van onjuiste nieuwsberichten. 'Het is nu duidelijk dat zogenoemd nepnieuws gevolgen kan hebben in de echte wereld. Levens lopen gevaar', aldus de Democrate. Daarmee leek Clinton naar 'Pizzagate' te verwijzen, een gebeurtenis waarbij een gewapende man een pizzeria in Washington binnenliep na onjuiste berichten over een Democratisch pedofielennetwerk in een gangenstelsen onder het restaurant.

Clinton zei dat nepnieuws op sociale media 'een epidemie' is, en een gevaar dat moet worden aangepakt. Ze riep politici en het bedrijfsleven op maatregelen te nemen 'om onze democratie en onschuldige levens te beschermen'.

Lees ook:

Hoe tweets en nepnieuws een gewapende inval veroorzaakten (+)

Dit kun je zelf tegen nepnieuws doen

Hillary Clinton.Beeld reuters