© Toon Royackers

thumbnail: null
thumbnail: null

80 everzwijnen betrokken bij verkeersongevallen in twee jaar tijd: “onrustwekkende cijfers”

Er zijn in Limburg sinds begin vorig jaar al tachtig verkeersongevallen met everzwijnen aangegeven bij de politie. “Dat zijn onrustwekkende cijfers, omdat lang niet iedereen die tegen een everzwijn botst daarvan aangifte doet”, zegt Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V). Hij drong gisteren bij minister Ben Weyts (N-VA) aan op preventieve maatregelen.

Guy THUWIS

In 2015 zijn er in Limburg 48 ongevallen met everzwijnen gerapporteerd. In 2016 (cijfers tot 15 november) waren er 32 botsingen met wilde zwijnen. De meeste ongevallen gebeuren in de politiezone MidLim, een bosrijke zone met de gemeenten Genk, Houthalen-Helchteren, As, Opglabbeek en Zutendaal.

Een geluk bij een ongeluk: de aanrijdingen bleven voorlopig beperkt tot materiële schade. “Maar het kan ook anders aflopen wanneer een kolos van 150 kilo een rijdende wagen tot stilstand brengt”, vreest Ceyssens.

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft langs verschillende risicowegen in Limburg al waarschuwingsborden laten zetten, maar borden zijn volgens Ceyssens niet voldoende om de verkeersveiligheid te garanderen. Hij vroeg minister Weyts naar extra rasters langs risicowegen zodat de everzwijnen niet meer kunnen oversteken.

De minister wees in zijn antwoord op projecten aan het Zoniënwoud, in het Nationaal Park Hoge Kempen en een proefproject met detectieborden in Hechtel-Eksel. Langs de Kamperbaan moeten tegen 2018 wildrasters staan en er komt aan de oversteekplaatsen een detectiesysteem om de chauffeurs tijdig te waarschuwen voor overstekend wild. Mooi project, maar te weinig oordeelt Ceyssens. “Van alle wilde dieren is het everzwijn het meest gevaarlijke voor de verkeersveiligheid. Deze dieren bevinden zich nu vooral in Limburg, daarom wordt er in eerste instantie best naar Limburg gekeken voor maatregelen. Limburg heeft ook de meeste gewestwegen die door bossen lopen. Ik hoop dat de minister een tandje bijsteekt om het verkeer op die gewestwegen beter te beschermen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer