Direct naar artikelinhoud
SeaWorld

Opnieuw orka gestorven in SeaWorld

Vier orka's vertonen hun kunstjes in SeaWorld.Beeld AP

Na de bekende Tilikum in januari en de amper drie maand oude Kyara in juli is in SeaWorld een derde orka gestorven. Kasatka werd dinsdag geëuthanaseerd in SeaWorld San Diego. Het dier werd 41 jaar oud. Dat meldt Jezebel.

Kasatka werd de afgelopen maanden uitvoerig behandeld voor een bacteriële infectie op de luchtwegen, een longaandoening. Volgens een mededeling van SeaWorld sliep ze in "omringd door leden van haar familie, en dierenartsen en verzorgers die van haar hielden". Vrouwelijke orka's worden gemiddeld zo'n 50 jaar oud, maar in sommige gevallen bereiken ze zelfs de leeftijd van 100 jaar.

SeaWorld noemt Kasatka "een moeder van vier, grootmoeder van zes en overgrootmoeder van twee". In de documentaire Blackfish, die in 2013 de reputatie van SeaWorld als amusementspark helemaal vertekende naar die van een martelfabriek, is te zien hoe Kasatka gescheiden wordt van haar dochter Takara

In de mededeling van SeaWorld zegt orkatrainer Kristi Burtis dat ze "een familielid verloren is". "Ik heb de voorbije jaren doorgebracht met Kasatka en voel me vereerd dat ik deel  uitmaakte van haar leven. Hoewel ik kapot ben van haar dood, ben ik dankbaar voor de tijd die we samen doorgebracht hebben, en voor wat zij betekend heeft voor orka's in het wild door al wat we van haar geleerd hebben."

"Ben er ziek van dat ik hier ooit aan heb deelgenomen"

John Hargrove, een voormalige trainer, stuurde daarentegen verschillende tweets de wereld in waarin hij zijn woede uitschreeuwt over de dood van Kasatka. Hij verspreidde volgende mededeling aan de Animal Legal Defense Fund:

"Na jaren van ziekte en lijden, is Kasatka uiteindelijk vroegtijdig gestorven aan een ziekte. Dat maakt van haar de derde orka in gevangenschap in SeaWorld sinds januari, en de vierde in de laatste 20 maanden. Ik heb gedurende vele jaren met haar gewerkt en gezwommen maar nu ben ik er ziek van dat ik ooit heb deelgenomen aan gevangenschap en aan wat die doet met deze orka's."

Twitter bericht wordt geladen...

"Zelfs nadat ze al chronisch ziek was en enorme hoeveelheden medicijnen kreeg, dwong SeaWorld haar in augustus 2011 een nieuwe zwangerschap op met het zaad van een orka die in Argentinië in gevangenschap leeft."

"Ze drongen Kasatka de 18 maanden zwangerschap en zoogperiode van 2 jaar op hoewel ze wisten dat ze chronisch ziek was. Zelfs vandaag, nadat ik de media heb aangespoord om antwoorden te eisen, legt SeaWorld haar ziekte nog steeds niet uit . Daarom en om nog veel andere redenen geef ik al mijn steun aan de 'Florida Orca Protectian Act', die hetzelfde kader heeft als de wet die eerder al goedgekeurd werd in Californië. Deze wreedheden moeten ophouden, niet enkel op het niveau van de staten maar in de hele VS. Andere landen zijn ons al voorgegaan."