Weer slaat volledig om: hagel en zware regenval

Het weer is vrijdagavond in korte tijd volledig omgeslagen. Hoe zonnig en warm de namiddag nog was in Limburg, zo gitzwart werd de avond, met onweer en hagel. Riemst kondigde het gemeentelijk rampenplan af.

MiGe, mtm

In de regio van Diepenbeek was er ernstige wateroverlast door talrijke hevige buien en hagel. “Momenteel zijn er talrijke ontladingen uit een cel boven de regio Lutselus, Diepenbeek”, stak weerman Ruben Weytjens van wal op zijn Facebookpagina. “Ook de buurt van Maastricht wordt ernstig geteisterd. Daar zou zelfs het vliegverkeer omgeleid worden.”

“Doordat er nauwelijks stroming op de buien zit, kan er lokaal zeer veel regen vallen, met wateroverlast tot gevolg. Lokaal viel er ook hagel.” Dat was het geval alvast in Diepenbeek, waar delen van het wegdek wit zagen door de hagelbuien.

Crisisoverleg

In Riemst is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd na een crisisoverleg. Een wolkbreuk heeft rond 19 uur heel wat straten in Riemst blank gezet. Bewoners die nood hadden aan zandzakjes of hulp bij het wegpompen van water uit kelder of woning, kregen de raad de technische dienst van de gemeente te contacteren. De gemeente zelf schakelde extra ploegen in om de brandweer bijstand te verlenen. Onder meer de school in Kanne bij Riemst kreeg het hard te verduren. De turnzaal en de leslokalen liepen onder water.

In Hoeselt kwam een boom op de E313 terecht. Ruim een half uur later was de rijbaan richtig Antwerpen weer vrijgemaakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voorspelling

In de loop van de nacht neemt de onweersdreiging wat af. Op sommige plaatsen worden opnieuw lage wolkenvelden, nevel of mist gevormd. De wind waait zwak, aan zee nog matig, uit noordoostelijke of veranderlijke richting. Het blijft ook vrij zacht met minima van 9 tot 15 graden.

Zaterdag in de ochtend is er kans op buien in het westen van het land. In de namiddag wordt het meestal droog in de kuststreek maar in het binnenland ontwikkelen er zich stapelwolken met opnieuw lokale onweders en kans op hagel, veel neerslag en rukwinden. Maxima rond 17 of 18 graden aan zee, van 18 tot 21 graden in de Ardennen en van 22 tot 25 graden elders. De wind is meestal zwak uit oost tot noordoost of uit veranderlijke richting. In de namiddag wordt die aan de kust en het westen matig uit noordelijke richting.

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag wordt het tijdelijk droger met op sommige plaatsen opnieuw vorming van nevel, mist of lage wolkenvelden. Op het einde van de nacht neemt de kans op buien toe in het zuidoosten van het land. De minima liggen tussen 9 en 15 graden. In het binnenland waait de wind zwak uit veranderlijke richtingen. In de kuststreek waait er een meestal matige wind uit noordelijke richtingen.

Zondagochtend is het zwaarbewolkt met lokale nevel of mist maar blijft het meestal droog. Echter in het zuidoosten verwachten we enkele buien. Overdag wordt het wisselend bewolkt en verspreiden de (onweers)buien zich over de rest van het land.

In de loop van de avond en de nacht blijft het onstabiel met buien die lokaal intens kunnen zijn.

De maxima schommelen rond 17 of 18 graden aan de kust, 21 of 22 graden in het centrum en rond 16 graden in Ardennen.

De wind waait zwak tot matig uit noordnoordoosten en later wordt matig uit noordwest in het binnenland en vrij krachtig aan de kust.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER