Algemene Centrale ABVV roept op tot algemene staking eind juni

De Algemene Centrale, de grootste arbeidersafdeling van het ABVV, roept op tot een algemene staking eind juni. De andere afdelingen volgen de komende dagen, zo schrijft De Morgen. "De mensen pikken het regeringsbeleid niet meer. De maat is vol", zo klinkt het bij voorzitter Werner Van Heetvelde. "We willen vooral tonen dat het ons menens is."

Eind mei is er al een nationale betoging. Maar zonder toegevingen van de regering komt er dus een staking, zegt voorzitter Werner van Heetvelde.

"We gaan eind mei een betoging organiseren, maar als de regering niet stopt met deze maatregelen dan denken we dat we niets anders gaan kunnen dan eind juni oproepen tot een algemene staking", aldus Van Heetvelde. "Ik wil vooral het signaal geven dat het ons menens is. Het is al anderhalf jaar dat de ene maatregel na de andere -alleen maar ten laste van werknemers- genomen wordt en nu is er ook nog de begroting 2017 die op ons afkomt, waarin men opnieuw 3 miljard besparingen doet in de sociale zekerheid. Wij zijn dat kotsbeu."

De staking zou de laatste week van juni plaatsvinden, net na de examens, maar nog voor de grote vakantie. Op die manier zouden studerende jongeren en mensen die op vakantie vertrekken geen hinder ondervinden door stakingen op het spoor of de luchthaven.

De Algemene Centrale telt 400.000 leden en vertegenwoordigt 50 sectoren -gaande van de bouw over de chemie tot de social profit- en is goed voor een derde van de ABVV-achterban. De oproep is volgens De Morgen opmerkelijk omdat de Algemene Centrale normaal een van de gematigdere afdelingen is binnen de socialistische vakbond. Volgens de krant kan de rest van het ABVV bijna niet anders dan volgen.

Meest gelezen