Enorme ijsberg drijft voor Antarctica

Een enorme ijsberg drijft voor de Antarctische kust. Hij bevindt zich rond 2.500 kilometer ten zuidwesten van de tip van Zuid-Amerika. De B31 genoemde ijsplaat is vorig jaar november al van de Antarctische Pine Island-gletsjer afgebroken en drijft nu in de Zuidpoolzee. Dat deelde het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA mee.

tmas

De ijsberg is 33 kilometer lang en 20 kilometer breed. "We denken dat de berg 500 meter dik is", zei Grant Bigg van de universiteit van Sheffield, die de B31 onderzocht heeft. De ijsberg kan door de stromingen in de Zuidpoolzee zowel naar het oosten als het westen drijven. Het is belangrijk de bewegingen van ijsbergen te volgen om aanvaringen met schepen te voorkomen.

Het is onduidelijk of B31 wegens bepaalde klimatologische of geologische veranderingen is ontstaan. "Dat gletsjers afkalven, is een normaal proces", zei NASA-wetenschapster Kelly Brunt. In elk geval ligt de breuklijn veel verder richting Antarctisch continent dan gewoonlijk. De Pine Island Gletsjer werd de voorbije twee decennia strikt in het oog gehouden, omdat zijn omvang snel afneemt. Vermoed wordt dat de gletsjer in belangrijke mate tot de verhoging van de zeespiegel bijdraagt.

Belga, Foto Reuters/NASA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER