Direct naar artikelinhoud

Valse bommelder station Kortrijk krijgt jaar cel

Het station van Kortrijk.

Voor een valse bommelding in het station in Kortrijk heeft een dertiger een effectieve celstraf van twaalf maanden gekregen van de strafrechter. Zijn kompaan krijgt vijf maanden effectief. De NMBS krijgt een provisionele schadevergoeding van een euro toegekend.

De twee Noord-Fransen dreigden op 3 augustus 2016 met een aanslag in het stationsgebouw. "Tout va péter ici", riep een van hen. Een andere getuige verklaarde dat een van de mannen voor het station "terroriste, terroriste" riep. Het station werd helemaal ontruimd, maar er werden geen explosieven gevonden.

Dankzij camerabeelden kwamen Rabah A. (38) en Naceur K. (43) in het vizier van de speurders. A. beweerde voor de onderzoeksrechter dat hij riep "Tout va péter dans ma tête" en dus niet dreigde met een aanslag. Het onderzoek wees uit dat Rabah A. zich enkele weken eerder in Doornik op de sporen had gelegd en daar "Allah akbar" had geroepen. Hij krijgt twaalf maanden effectief.

Naceur K. liet verstek gaan. Hij had tijdens het onderzoek ontkend dat hij iets met de feiten te maken had. Hij verklaarde wel dat zijn kompaan riep dat het zou ontploffen en ook de woorden "Allah akbar" in de mond nam. Hij wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf maanden.