Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingencrisis

Opnieuw meer vluchtelingen: gouverneur Decaluwé wil weer privébewaking snelwegparkings

Archiefbeeld van een politieactie tegen mensensmokkel op een parking van de E40.

Gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé, maar ook enkele West-Vlaamse korpschefs en burgemeesters, willen opnieuw privébewaking op de snelwegparkings tot er structurele maatregelen zijn genomen om die extra te beveiligen. Die oplossing dringt zich op omdat er opnieuw meer vluchtelingen gebruik maken van die parkings om in vrachtwagens te klimmen. Het dossier is vandaag met de diensten van bevoegd Vlaams minister Ben Weyts besproken.

De jongste weken zijn er opnieuw meer vluchtelingen aangetroffen rond de snelwegparkings. "We zitten terug op het oude niveau, de periode van vóór de start van private bewakingen", aldus gouverneur Decaluwé.

Opwaartse trend
Eind vorig jaar werden de West-Vlaamse en een Oost-Vlaamse snelwegparking rond de E40 bewaakt door bewakingsfirma's. Heel wat vluchtelingen proberen op die parkings in vrachtwagens te klimmen in de hoop op die manier in Groot-Brittannië te geraken. De jongste weken is er opnieuw een opwaartse trend van vluchtelingen in de omgeving van die parkings en erop. "We moeten de zaak beheersbaar houden. Er is nog altijd druk vanuit het kamp van Duinkerke, en ik verwacht zeker nog een toenemende druk", aldus de gouverneur.

Structurele oplossing
Er lijkt een structurele oplossing in de maak met parkings die zullen dienen voor lang- en kortparkeren. Op die parkings voor lang parkeren zou er extra bewaking komen met onder meer camera's. Die zouden ook beter afgeschermd worden met hekken. Ook de parking van Westkerke zou aangepakt worden. Die snelwegparking is al bijna twee jaar dicht, maar moet begin mei opnieuw open gaan. Maar tot die tijd willen de partners opnieuw privébewaking.

Ben Weyts: "twee snelwegparkings sluiten"
In een reactie zegt Ben Weyts dat hij vooral een structurele oplossing wil. "Het heeft geen zin om steeds een beroep te doen op private bewakingsdiensten. Dat kost de belastingbetaler handenvol geld", luidt het. "Als structurele oplossing willen we langparkeerders groeperen en scheiden van kortparkeerders en dit over heel de Oost-West-as. In West-Vlaanderen wordt dit het snelst gerealiseerd. Concreet houdt het in dat de snelwegparkings van Mannekesvere en Jabbeke 's nachts sluiten. Daar zullen dus enkel nog kortparkeerders terecht kunnen. De overnachters worden dan gegroepeerd in Westkerke. Die parking is nu dicht, maar zou ten vroegste eind april open gaan en ze zal goed beveiligd zijn. Er komt een volledige omheining" aldus de minister.

Omdat het dus nog een paar maanden duurt voor de parking van Westkerke heropent, krijgt Jabbeke vanaf begin februari een tijdelijke nachtbewaking door private bewakingsfirma's. De parking van Mannekesvere gaat al vanaf begin februari 's nachts dicht.