Direct naar artikelinhoud
Gambia

Deze Arsenal-fan met twee vrouwen moet Gambia uit de put trekken

Gambia's nieuwe president Adama Barrow.

Adama Barrow verbaasde vriend en vijand toen hij in december de verkiezingen om het Gambiaanse presidentschap wist te winnen van Yahya Jammeh. Nu die dictator na 22 jaar plaatsruimt, maakt de vrome moslim met twee vrouwen zich op voor een terugkeer naar zijn geboorteland.

De verkiezing van Donald Trump was niet de enige verrassende verkiezingsoverwinning van het najaar van 2016. Adama Barrow versloeg president Yahya Jammeh, na maar liefst 22 jaar aan de macht. Jammeh, die het land met ijzeren vuist regeerde, weigerde zijn nederlaag te erkennen en eiste nieuwe verkiezingen. Hij kon het niet verkroppen dat hij minder dan 37 procent van de stemmen wist binnen te halen, ten opzichte van de ruim 45 procent die zijn opponent scoorde.

Daarom moest de nieuwe president naar Senegal, omdat zijn veiligheid niet gegarandeerd kon worden in zijn thuisland. Daar werd hij vorige week ingezworen als de nieuwe president van Gambia. Nu Jammeh dan toch vertrokken is in ballingschap op Equatoriaal-Guinea - en daarvoor nog vlug de staatskas leeghaalde - maakt Barrow zich op voor een terugkeer om alle verwachtingen in te lossen. 

Arsenal FC

Barrow (51) verliet begin deze eeuw zijn land om in Groot-Brittannië vastgoed te gaan studeren. Tijdens zijn verblijf werkte hij in een grote winkel in Noord-Londen als bewaker. Volgens Britse media zou hij er tijdens zijn dienst in geslaagd zijn een winkeldief in de boeien te slaan, wat resulteerde in een gevangenisstraf van zes maanden.

Twitter bericht wordt geladen...

Tijdens zijn periode in Groot-Brittannië werd hij een fervente fan van Arsenal FC, hij postte zelfs een foto van zichzelf met een truitje van zijn favoriete voetbalploeg op Twitter. Toen hij in 2006 terugkeerde naar zijn geboorteland, begon hij een eigen zaak in onroerend goed.

Op 15 januari overleed zijn achtjarige zoon aan een hondenbeet, maar de president kon niet naar de begrafenis in Gambia

Volgens de Gambiaanse krant The Point heeft de vrome moslim twee vrouwen en vijf kinderen. Op 15 januari is zijn achtjarige zoon Habibu Barrow overleden nadat hij gebeten werd door een hond. De kersverse president moest zijn begrafenis echter missen, omdat zijn veiligheid niet gegarandeerd kon worden in Gambia.

Verenigde oppositie

Van echte politieke ervaring is bij hem geen sprake. Zijn tot nu toe slimste zet is dat Barrow vrijwel de gehele oppositie achter zich wist te scharen. Barrow beloofde in ruil dat hij leden van de oppositie zou opnemen in een overgangsregering die Gambia de komende drie jaar moet gaan leiden.

Tijdens zijn campagne beloofde Barrow er onder meer dat hij een onafhankelijke rechterlijke macht zou installeren

Tijdens zijn campagne beloofde Barrow onder meer dat hij een onafhankelijke rechterlijke macht zou installeren. Daarnaast wil hij burgerlijke vrijheden herstellen en de media meer vrijheid geven.

Zijn grootste uitdaging, zo zegt hij zelf aan The New York Times, is evenwel het herstellen van de Gambiaanse economie en de torenhoge werkloosheid in het land. De voorbije jaren zijn duizenden Gambianen het land ontvlucht richting Europa, op zoek naar jobs en een betere toekomst. Mocht de nieuwe president erin slagen de hoge verwachtingen in te lossen, zullen die uitwijkelingen wellicht terugkeren, net als de toeristen.

Vervolging

Het is nog onduidelijk of hij vervolging wil van Jammeh en diens vertrouwelingen, zoals mensen uit de krijgsmacht. Maar aan The New York Times stelde Barrow al duidelijk dat politieke gevangenen vrijgelaten zullen worden wanneer hij thuiskomt. "Alle politieke gevangenen." Barrow hekelde ook al dat er geen limiet stond op twee ambtstermijnen voor de president.

Barrow hekelde al dat er geen limiet staat op twee ambtstermijnen voor de president

Zijn voorganger Jammeh noemde hij een "harteloze dictator". Drie dagen voor de verkiezingen vertelde hij aan de BBC dat de Gambianen "genoeg geleden hadden tijdens de voorbije 22 jaar" en klaar waren voor verandering. Hij zou vooral populair geweest zijn bij jonge kiezers, zo schrijft de BBC. Zij lijden onder de slecht presterende economie van het Afrikaans land.