Direct naar artikelinhoud
Video

Antwerpen test "slimme" parkeerverbodsborden met gps: "Probeer niet te pikken, want we komen bij u bellen"

Om de wildgroei aan niet-reglementair geplaatste of verplaatste tijdelijke parkeerverbodsborden in het straatbeeld te bestrijden, wil de stad Antwerpen overschakelen op uniforme borden met een digitaal scherm en gps. Op die manier kunnen politie en stadsdiensten onder meer vanop afstand controleren of de borden niet zonder toestemming verplaatst worden. Ook wordt het zo onmogelijk voor burgers om zelf de begin- en einddatum van het parkeerverbod aan te passen.

"In bepaalde buurten lijkt het nu bij wijze van spreken alsof iedereen de hele tijd aan het verhuizen is en het is erg moeilijk om dat steeds te controleren", vindt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "De nieuwe borden zijn zelfbewust en traceerbaar. Het contrast met de oude borden kan niet groter zijn, dit is letterlijk een overstap van het ijzeren naar het digitale tijdperk."

De nieuwe borden werden ontwikkeld door het Antwerpse technologiebedrijf Rombit en zijn een pak duurder dan de huidige exemplaren, waarop de verbodsdata vaak nog met krijt worden aangegeven. In de toekomst zal dat digitaal gebeuren via een app en het scannen van een QR-code. De borden hebben bovendien een gps-functie en een alarmsignaal zodat je ze in theorie niet meer ongestraft kan verplaatsen, laat staan stelen.

"We gaan het nu duidelijk strafbaar maken als je zo'n bord probeert te pikken", vertelt burgemeester Bart De Wever aan ATV. "Daar komt een duidelijke GAS-PV en een boete op. Het is ook onmogelijk, je moet het niet proberen. We komen bij jou bellen en je krijgt een boete. Dus blijf eraf."

Testfase

Dit voorjaar loopt er een testfase. Indien er een positieve evaluatie volgt, zullen er 2.500 nieuwe parkeerverbodsborden geplaatst worden. "Op termijn kunnen we de info van de borden ook gebruiken op het platform Slim Naar Antwerpen en in apps, bijvoorbeeld om aan te geven waar je wel en niet mag parkeren", zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA).

Nutsmaatschappijen en aannemers die wegenwerken uitvoeren, zullen voorlopig wel nog hun eigen signalisatie mogen plaatsen.

Twitter bericht wordt geladen...