Direct naar artikelinhoud
Terreurdreiging

Zo zet premier Michel vol in op veiligheid

Premier Charles Michel (MR).

Charles Michel (MR) laat bij zijn rentree uit de politieke vakantie de spierballen stevig rollen: de premier wil dat veiligheidsagenten zakken mogen controleren en een makkelijkere toegang van politie tot privébewakingscamera's. "We moeten onze manier van leven verdedigen."

Voor wie nog twijfelde: veiligheid wordt de komende jaren het stokpaardje van de regering-Michel en de MR. Een begroting in evenwicht tegen 2018? De Vlaming ligt er niet wakker van, de Waal evenmin. Veiligheid en migratie domineren de gesprekken aan tafel. N-VA heeft dat begrepen, de MR ook. Dat blijkt nog maar eens uit de rentree-interviews van Charles Michel in de Franstalige pers. Daarin legt de premier zeer duidelijk de nadruk op veiligheid, niet op de lastige begrotingsoefening die zich aankondigt.

Charles Michel komt met een paar opmerkelijke prioriteiten op de proppen. De premier wil dat politiediensten makkelijker toegang krijgen tot realtime-beelden van private bewakingscamera's. Michel wil dat "de camera's preventief gebruikt kunnen worden, maar ook in het kader van onderzoeken." Het kabinet-Jambon zegt dat het in de eerste plaats gaat om evenementen met veel volk, zoals festivals of marathons.

De premier pleit er ook voor om bewakingsagenten van privéfirma's meer bevoegdheden te geven. "We zullen moeten toestaan dat privéveiligheidsagenten een tas openen, bijvoorbeeld op een festival, om te zien of er geen wapens in verborgen zitten." Op die manier kunnen politieagenten zich op andere taken concentreren. Bewakingsagenten bewapenen is wel nog een brug te ver, stelt hij weliswaar.

Militairen in de straten van Brussel.

De regering gaat ook werk maken van een nieuw veiligheidskorps voor bewakingsopdrachten, herhaalt Michel. Dat korps zal specifiek instaan voor de bewaking van gebouwen en plaatsen die een mogelijk doelwit kunnen zijn. "Het is niet de taak van onze militairen om eeuwig in de straten te patrouilleren om sites of gebouwen te bewaken." Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) pakte al begin dit jaar uit met dat veiligheidskorps bij zijn grote politiehervorming. Het zal bemand worden door ex-militairen die zich willen heroriënteren, waardoor agenten zich opnieuw met echt politiewerk kunnen bezighouden.

Te veel toegegeven

Een boerkiniverbod, zoals coalitiepartner N-VA voorstelt, is voor de premier weliswaar niet aan de orde. Opmerkelijk is dat hij er zich voornamelijk tegen kant omdat een verbod technisch en praktisch moeilijk is. Want tegelijk vindt hij "dat burgemeesters lokaal moeten kunnen ingrijpen als ze denken dat ostentatieve religieuze symbolen de openbare orde in het gedrang brengen." En hij benadrukt: "Nooit mag de wet van God primeren op die van onze rechtsstaat."

'Nooit mag de wet van God primeren op die van de rechtsstaat'
Premier Michel (MR)

Michel vindt trouwens ook dat we op sommige van onze waarden al te veel hebben toegegeven en zo extremisten vrij spel hebben gegeven. Door bijvoorbeeld aparte zwemuurtjes voor vrouwen te organiseren, klinkt het. "Daar hebben we de gelijkheid tussen man en vrouw opgegeven. En daarop zeg ik: ça suffit. Het is genoeg. We moeten onze manier van leven en onze fundamentele waarden met hand en tand verdedigen en beschermen."

De liberale premier trekt meteen de lijn door naar nieuwkomers. "Mensen die vluchten voor geweld, voor vervolging, moeten door ons worden opgevangen. Maar ze moeten zich wel aanpassen aan onze waarden en normen. Aanvaarden ze die niet? Dan hebben ze hier geen plaats", klinkt het ferm op RTL.

De premier mag er dan nog stevig invliegen op vlak van veiligheid én migratie en daarmee steeds meer op de lijn van N-VA zitten, hij waagt zich voorlopig niet aan oorlogsretoriek. "Ik zal nooit het woord oorlog gebruiken. Ik denk niet dat Europa of België in oorlog is. Ik zie wel in dat de situatie ernstig is", klinkt het in Le Soir.