Direct naar artikelinhoud

'Koerden in Syrische stad Manbij zetten extra wapens en mankracht in'

Koerdische strijders hebben extra wapens en mankracht ingezet in de Syrische stad Manbij. Dit melden veiligheidsbronnen in de regio tegenover persbureau Reuters. De Koerden veroverden de stad deze maand op terreurgroep Islamitische Staat (IS), maar dreigen nu teruggedrongen te worden door rebellen die worden gesteund door Turkije.

Een rebel van de Syrische Democratische Strijdkrachten in Manbij.Beeld reuters

Volgens Ibrahim Ibrahim, een woordvoerder van de Koerdische milities in Syrië, is er inderdaad versterking aangerukt in Manbij, maar dit zou niet door de YPG zijn geïnitieerd. 'Want', zo zegt hij, 'de YPG bevindt zich ten oosten van de Eufraat'.

Ook de directe woordvoerder van de YPG beweert dat de Koerden geen versterking hebben opgeroepen in Manbij. Volgens Redur
Xelil zijn de claims van Turkije dat het in het westen van Syrië tegen de YPG vecht een voorwendsel om meer land te veroveren.

De Verenigde Staten hebben maandag kritiek geuit op de gevechten die in Noord-Syrië plaatsvinden tussen Turkse troepen en andere opositiegroepen. Volgens Brett McGurk, de speciale gezant die de operatie tegen IS leidt, dienen de gevechten zich te focussen op het verdrijven van IS en niet op het boeken van terreinwinst.

Offensief Turkije

Manbij ligt ten westen van de rivier de Eufraat. De stad werd deze maand veroverd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), waarvan de Koerdische YPG onderdeel uitmaakt. De operatie tegen IS werd gesteund door de VS.

Turkije kijkt met argusogen naar de terreinwinst die de Koerden boeken in Noord-Syrië. Volgens de regering-Erdogan onderhouden Koerdische strijders in Syrië nauwe banden met de PKK, die in Turkije een guerrilla voert tegen het regeringsleger.

Nadat deze maand bij een bloedige aanslag op een bruiloft in de Oost-Turkse stad Gaziantep meer dan vijftig doden vielen, heeft Turkije een nieuw offensief aangekondigd tegen IS in Syrië. Het doel van deze operatie Eufraat Schild is tweeledig: het verdrijven van IS uit het grensgebied tussen Turkije en Syrië en het voorkomen dat Koerdische rebellen het gat opvullen dat IS achterlaat.

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die deze maand een bezoek bracht aan Turkije, kondigde aan dat Koerdisch-Syrische strijders de steun van de VS verliezen als ze zich niet terugtrekken naar de linkeroever van de Eufraat.

De eis van de Amerikaanse regering betekent dat de Koerden de aftocht moet blazen uit onder meer Manbij. Ankara kondigde aan dat Turkije zijn troepenmacht pas terugtrekt als de YPG de rechteroever van de Eufraat heeft ontruimd.

Lees ook

In tegenstelling tot wat de Amerikanen eisen en de Turken willen, zullen de Koerdische rebellen zich niet zomaar terugtrekken achter de Eufraat. Sterker, het scenario dat ze verder oprukken, is groot. En dan? Lees hier de analyse van Rob Vreeken.

Een vrouw en jongen lopen door de kapotte straten van Manbij.Beeld reuters