FARC-rebellen leggen na 52 jaar wapens neer

In Colombia is om middernacht plaatselijke tijd een officiële wapenstilstand ingegaan tussen de regering en de marxistische FARC-guerrilla, als gevolg van het vredesakkoord dat vorige week is gesloten.
AFP or licensors

Na meer dan een halve eeuw lijkt er eindelijk een einde te komen aan het conflict tussen de Colombiaanse overheid en de rebellen van de FARC. Om middernacht plaatselijke tijd (7 uur Belgische tijd) is een officiële wapenstilstand ingegaan.

Als eerste ondertekende president Juan Manuel Santos een decreet dat de militaire operaties tegen de FARC vanaf middernacht stopzet. Daarna kondigden ook de rebellen een wapenstilstand af.

Teken van goede wil

De wapenstilstand is een gevolg van het vredesakkoord dat vorige week woensdag in de Cubaanse hoofdstad Havana is gesloten. De officiële ondertekening van het akkoord volgt normaal gezien eind september in Cartagena, de beroemde koloniale stad aan de Colombiaanse kust.

Aanvankelijk was het de bedoeling om pas een dag na die officiële ceremonie de wapens neer te leggen. Dat beide partijen nu al een wapenstilstand afkondigen, wordt als een blijk van goede wil aan beide kanten gezien.

"Ouders zullen nooit meer in de oorlog omgekomen zonen en dochters begraven. Alle rivaliteiten en haat zullen nu tot het verleden behoren", zei FARC-leider Timochenko (foto). "Er komt een einde aan een van 's lands pijnlijkste hoofdstukken. Deze wapenstilstand is een historische stap", reageerde president Santos in een tweet.

Hoe historisch die stap ook is, toch moet alles met de nodige voorzichtigheid beschouwd worden. De ratificatie en uitvoering van het vredesakkoord wordt nog een moeilijke klus. Op 2 oktober moet alvast een belangrijke horde genomen worden: een referendum waarin de bevolking het akkoord moet goedkeuren.

Meest gelezen