Direct naar artikelinhoud

Verdachten brand pand justitie België weer vrijgelaten

De vijf verdachten die maandag zijn aangehouden in verband met de grote brand bij het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) in de Brusselse voorstad Neder-Over-Heembeek, zijn weer vrijgelaten. Dat meldt het Brusselse parket, dat gedurende het gerechtelijk onderzoek 'geen informatie meer zal verspreiden'.

Forensisch medewerkers aan het werk op de plek van de explosie.Beeld afp

De brand brak in de nacht van zondag op maandag uit. Justitie gaat van opzet uit. Of er ook sprake is van terrorisme kon het Brusselse parket eerder maandag op een persconferentie nog niet zeggen. Volgens woordvoerster Ine Van Wymersch is wel duidelijk dat het doelwit niet toevallig is gekozen. 'Het instituut heeft gevoelige informatie over uiteenlopende gerechtelijke dossiers.'
 
In de nacht zouden een of meerdere personen met een bestelwagen het terrein van het NICC zijn binnengedrongen. Er zijn volgens het parket geen explosieven gevonden. Dat wijst erop dat de explosie het gevolg was van de brand, en niet andersom. De brand is vermoedelijk met behulp van brandbare vloeistoffen gesticht. De schade is groot, maar er vielen geen slachtoffers.

Bij de ontploffing zijn de ramen van het laboratorium tientallen meters uit de kozijnen gesprongen. De brandweer was maandagmorgen nog bezig het vuur te blussen. Niemand was aanwezig in het gebouw op het moment van de explosie. Rond 5:40 uur namen forensische onderzoekers en het justitieel parket van Brussel het over van de brandweer. Het parket heeft ter plekke een crisiscentrum opgezet.

De Vlaamse omroep VRT meldt op basis van onvermelde bronnen dat het om meerdere daders gaat. Ze zouden de auto hebben gebruikt als opstapje, waarna ze brandstof het gebouw in goten en aanstaken.

Politieagenten bij het NICC.Beeld belga

Motief

Over het motief van de dader of daders is nog niets bekend. Een ongeluk sluiten de autoriteiten in ieder geval uit. 'Het gaat duidelijk om kwade opzet', zei een woordvoerder van de brandweer tegen de Vlaamse krant De Morgen.

'Voorlopig hebben we geen enkele aanwijzing die wijst in de richting van terrorisme', aldus een woordvoerder van het Brusselse parket tegen omroep VRT. Wel gaan de autoriteiten deze mogelijkheid onderzoeken.

Twitter bericht wordt geladen...

Het NICC is een wetenschappelijke instelling die onder het ministerie van Justitie valt. Het instituut doet onafhankelijk onderzoek, zoals sporenonderzoek, onder meer voor het oplossen van misdrijven.

Motief
Beeld ap